Fotografija koja je obilježila sastanak G7 (FOTO)

986

Sastanke lidera najrazvijenih država svijeta koji su održani u kanadskom gradu Kvebeku obilježila je razjedinjenost, uglavnom uzrokovana odlukom američkog predsjednika Donalda Trampa da još jednom bude kontra svijeta.

Na dvodnevnom samitu dominirala je tema o trgovini i ekonomiji, ali i optužbe koje je Trump iznio na račun kanadskog premijera Džastina Trudoa. Uprkos osmijesima pred kamerama, napetost među čelnicima bila je i više nego jasna.

U jednom trenutku njemačka kancelarka Angela Merkel vodila je intenzivan i jednostran razgovor s Trampom, a fotografija na kojoj Merkel govori, a Trump sjedi prekrštenih ruku, dok su oko njega čelnici drugih zemalja, postala je viralna.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron podijelio je na svom Tvitter profilu fotografiju koja je snimljena u istom trenutku, ali iz drugog ugla.

– Nakon dugog dana i veoma direktnog dijaloga, aktivno radimo na donošenju ambicioznog ugovora – napisao je Makron pokazujući koliko je vođa G7 i njihovih pomoćnika bilo okupljeno oko Trampa.

Podsjećamo, Donald Tramp je nakon napuštanja G7 samita objavio da SAD neće prihvatiti zajedničku izjavu lidera G7 grupe u kojoj su se čelnici najrazvijenijih zemalja saglasili da je neophodna slobodna i fer trgovina koja će svima koristiti, kao i nastavak borbe protiv protekcionizma.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA