FIFA priznala dvije ozbiljnije sudijske greške

1144

Grupna faza Svjetskog prvenstva je okončana i ovog petka u Rusiji nema utakmica. To je idealna prilika za rekapitulaciju dosadašnjih događaja sa Mundijala.

Jedan od najupečatljivijih detalja je svakako upotreba VAR tehnologije, koja se, ipak, nije primjenjivala na duelu između Srbije i Švajcarske.

Upravo su na tom duelu “orlovi” debelo oštećeni, pošto im nije bio sviran očigledan penal u 66. minutu, kada su Mitrovića rvačkim zahvatom oborili Fabijan Šer i Stefan Lihtštajner. Ipak, ni to nije bilo dovoljno njemačkom arbitru Feliksu Brihu da dosudi penal.

Po okončanju grupne faze Svjetskog prvenstva povodom suđenja i upotrebe VAR tehnologije oglasili su se Pjerluiđi Kolina, šef sudijske organizacije u FIFA, zatim čovjek zadužen za suđenje Masimo Busaka, kao i direktor VAR sekcije Roberto Roseti. Oni su priznali da su arbitri u dvije situacije mogli bolje da odluče, ali nisu napominjali o kojim duelima se radi, piše Blic.rs.

– Imali smo 335 situacija tokom 48 mečeva koje su pregledane. Sudije su bez pomoći VAR-a donijeli dobro odluke u 95 odsto slučajeva, a uz pomoć video tehnologije taj procenat je porastao na čak 99,3 odsto! Mi nismo bogovi da bismo bili savršeno bezgrešni – istakli su Kolina i Busaka.

Iako nisu napomenuli na kojim mečevima su arbitri sudili, italijanska “Gazeta delo sport” je iz svojih izvora navela da su u pitanju dueli Srbija – Švajcarska, kao i sporna situacija oko penala na duelu Njemačka – Švedska.

Takođe, naglašeno je da se niko od sudija neće prije osmine finala vratiti kući, pa će Feliks Brih biti u konkurenciji da sudi pojedine mečeve nokaut faze.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA