“Festivali imaju budućnost, ali…”

436
Foto: Srna

Sa stručno-naučnog skupa “Kakva je budućnost teatra? – Festivali u kulturi” , koji je održan u Banjaluci u okviru banjalučkog Teatar festa “Petar Kočić”, poručeno je da festivali imaju budućnost, ali su suštinska pitanja ideja, vizija, odnos mogućnosti i želja.

Viši stručni saradnik za pozorišnu umjetnost i kinematografiju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović naglasila je značaj Teatar festa “Petar Kočić” i izrazila zadovoljstvo što stručno-naučni skupovi postaju stalni programski segment ove manifestacije.

Dekan Akademije umjetnosti Banjaluka Sanda Dodik navela je juče da ovaj stručni skup postaje prirodno, neophodno mjesto promišljanja tema nezaobilaznih u umjetnosti, posebno teatru, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Voditelj skupa Mladen Mirosavljević govorio je i o zavisnost festivala od budžeta, te naglasio da su festivali važan dio brendiranja, da podstiču turizam i obogaćuju turističku ponudu, a istovremeno su i podsticaj za sinergiju u toj oblasti.

Nataša Glišić, koja istražuje i pozorišne festivale u Banjaluci, rekla je da takve manifestacije povezuju teatre i umjetnike iz različitih sredina.

– Predstavljaju “svetkovinu”, “radost pozorišne igre” i upotpunjuju pozorišni ambijent, donoseći novu stvaralačku energiju – navela je Glišićeva.

Direktor Narodnog pozorišta Srpske Nenad Novaković je rekao da festival, kao mogući brend grada, zavisi od produkcije.

– Festivali imaju svoje mjesto i značaj u kulturnom životu i imaće budućnost, ali će morati da se modifikuju. Promijeniće se odnos prema festivalu u dijelu koji se bavi tehnikom i scenografijom, estetika predstave i odnos učesnika prema finansijerima – rekao je Novaković, koji je na skupu otvorio pitanje komercijalizacije festivala.

Na skupu je skrenuta pažnja i na pitanje održivosti festivala u određenoj sredini, a istaknuto je i da budućnost teatra u velikom stepenu oblikuju političke elite.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA