Facebook: Nismo ustupali kompanijama podatke o korisnicima!

431

Američka kompanija Facebook negirala je danas medijske navode da je trećim stranama, kao što su proizvođači telefona, učinila dostupnim podatke o svojim korisnicima i njihovim prijateljima na toj društvenoj mreži.

List New York Times objavio je da je Facebook postigao sporazume o deljenju podataka s najmanje 60 kompanija, uključujući Apple i Amazon, usljed čega je dodatno povećana zabrinutost korisnika koji ne znaju čega se sve odriču korištenjem te društvene mreže.

Facebook je naveo da se ne slaže s navodima lista u vezi sa softverom razvijenim prije 10 godina koji je omogućio pristup Facebooku na uređajima kao što je iPhone.

Potpredsjednica Facebooka Ime Archibong navela je na blogu da je Facebook održao čvrstu kontrolu nad tehnologijom i da ne zna za zloupotrebe od kompanija s kojima sarađuje.

U tekstu New York Timesa navodi se da je Facebook omogućio kompanijama da imaju pristup podacima prijatelja korisnika bez njihovog eksplicitnog pristanka, što je praksa zbog koje se društvena mreža našla na udaru pošto se saznalo da je britanska firma Cambridge Analytica koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem Facebooka.

Neki proizvođači uređaja, navodi list, mogli su da dođu do ličnih informacija prijatelja korisnika, iako su oni imali utisak da su blokirali bilo kakvo dijeljenje svojih podataka.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg svjedočio je u aprilu u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Krajem maja je svjedočio i u Evropskom parlamentu, gdje se, između ostalog, izvinio zbog načina na koji je Facebook korišten za proizvodnju lažnih vijesti i miješanja u izbore.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA