Državljani BiH među 10 najnaoružanijih u svijetu

630

Bosna i Hercegovina je među top deset država u svijetu prema broju streljačkog naoružanja koje posjeduje stanovništvo.

Podaci su to koji se navode u izvještaju nevladine organizacije iz Ženeve “Small Arms Survey”.

Prema definiciji streljačkog naoružanja koja se ističe u izvještaju, u ovu kategoriju spadaju puške, pištolji, revolveri, mitraljezi i automati. Procjene analitičara “Small Arms Surveyja” ukazuju na to da u BiH na svakih 100 stanovnika dođu 31,2 komada naoružanja.

– Skoro 3,7 miliona građana BiH posjeduje skoro 1,18 miliona komada oružja. Gotovo 626 000 stanovnika Crne Gore posjeduje 245 000 komada oružja. U Srbiji je to skoro 2,7 miliona komada na 6,95 miliona ljudi. U Makedoniji na 2,1 miliona ljudi dolazi 621 000 komada oružja -pojašnjeno je u izvještaju.

Autori istraživanja podsjećaju da su uzimali u obzir naoružanje koje se nalazi u rukama civila, a koje je stečeno na legalan, ali i ilegalan način.

Denis Hadžović, analitičar iz oblasti bezbjednosti, kazao je za Dnevni aavaz da to naoružanje predstavlja ogroman bezbjednosni problem u BiH.

– Veliki broj tog naoružanja dolazi iz proteklog rata i značajan dio je u nelegalnom vlasništvu. Prema našim procjenama, od ovog broja koji se navodi u istraživanju, skoro 700 000 je nelegalno. Taj dio je mnogo opasniji i tim oružjem se počini skoro 90 odsto krivičnih djela u BiH -naglasio je Hadžović.

Dodao je da se u BiH provode određene mjere kojima se nastoji prikupiti to nelegalno naoružanje, ali da je neophodan jači angažman države.

– Poseban problem predstavlja i nelegalni šverc tog naoružanja na teritoriji Evropske unije, zbog čega Njemačka i Francuska insistiraju na većoj kontroli u našoj državi. U narednim danima trebao bi biti donesen i novi akcioni plan za smanjivanje nelegalne trgovine oružjem u BiH – pojasnio je Hadžović.

Zanimljivo, Hrvatska nije ušla među top 25 najviše naoružanih država u svijetu, pošto 4,21 miliona Hrvata posjeduje skoro 576 000 komada oružja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA