Nebojša Ristić: Dobar šut je zlata vrijedan

916

Počela je najveća svetkovina. Muškarci već mjesecima znaju koja, žene tek počinju da se navikavaju da će biti u drugom planu. Ono što je prati redovno jeste i neka muzika, ne nužno rokenrol, ali bilo je i njega sasvim dovoljno kroz istoriju.

Očekivano, oni koji su cijelu stvar patentirali, misli se na fudbal ne i rokenrol, prednjače. To se odnosi na činjenicu da su neke od namjenskih pjesama uspjele da ostanu zapamćene i nakon Mondiala.

New Order i The Lightning Seeds sa “World in Motion” te “Three Lions” su primjeri takvih pjesama, a nisu podbacili ni The Pogues sa “Jack's Heroes” posvećene naravno Jacku Charltonu, selektoru Republike Irske i njegovim izabranicima koji i kada se plasiraju više brige vode koliko će piva popiti negoli što prave dramu kao Srbi ili Hrvati.

Drama koju Balkanci vole više od svega se odvija oko boje i debljine dresova, vrste krampona, koga je izabrao selektor a koga menadžeri, o apetitima koji ne priznaju ništa manje od titule svjetskih šampiona da se i ne govori.

Ni Englezima nije pošlo za nogom osim jednom i jedva da je osvoje, ali zato mogu da ponosno istaknu kako imaju najbolju navijačku pjesmu, onu sa Enfielda. Uz “You'll Never Walk Alone”, izvorno prepatetičnom šlageru, protivniku srce silazi u pete, a čuda poput onog iz Istanbula postanu moguća. Uostalom, termin “shoot” se osim u fudbalu koristi gotovo jednako u rokenrolu, a ni posljedice nisu bez sličnosti.

Kod nas, kad su fudbal i nogomet u vezi sa rokenrolom u pitanju, bješe svega i svačega. Dva najvažnija kluba imaju nezvanične himne od kojih je ona Kornelija Kovača, sa pominjanjem niskograđevinske mehanizacije godinama odskakala od komšijske. Baktao se s tim i Georgije Panonski, ali tek je Momčilo uspio da to uljudi i najvećem klubu podari odgovarajuću pjesmu.

S one alternativne strane, bilo je čak i boljih navijačkih, fudbalskih pjesama. Vrijedi pomenuti Roze Poze i njihovu “Daj gol”, Direktore i “Ide voz” pa čak i generalno teško probavljivog Tonnyja Montana sa “Mi smo iz Beograda” jer je odlično uhvatio taj osjećaj plemenskog zajedništva.

Ipak, mora da se kaže da primat pripada bendu iz Zagreba koji je svoju ljubav za najdraži klub pretočio u najbolju rokenrol – navijačku pjesmu na teritoriji bivše Jugoslavije. Znate već, u pitanju su Pips, Chips & Videoclips sa “Dinamo ja volim” Na praktično pank podlogu nakalemljeni su toliko moćni stihovi da vam prosto bude žao što nisu posvećeni vašem a ne klubu iz Maksimira.

Da li su i sami fudbaleri bili imuni da se oprobaju u muzici? Nipošto, notorni Paul Gascoigne je tako snimio sa Lindisfarne ne baš srećnu obradu njihove “Fog on the Tyne” a čuveno lijevo krilo Hajduka i reprezentacije, Ivica Šurjak se jednako ugruvao u disco-pokušaju “Ni ljubav nije kao što je bila”.

E, ovo je bila istorijska šetnja, ali hajde da se teleportujemo u vrijeme današnje. Naime, kako prenosi ovaj ugledni portal “Orlovi” u Rusiji slušaju prijedorsku himnu Srbije!

Mogao bih naširoko o tome, ali po preslušavanju mi se čini da “orlovima” neće biti teško da igrom nadmaše ovo djelo. Nije da mu nešto fali, osim žmaraca koji vas ne obuzimaju dok je slušate, a to je onda, bogami, loše. Ovako Magnificova “Zora” ostaje i dalje idealna za te potrebe. Znam o čemu pišem, uostalom pogledajte i sami:

Nebojša Ristić

Nebojša Ristic je novinar i voditelj. Zaražen je teškim oblikom rokenrolmanije još prije cetiri decenije. Jedno vrijeme se od toga bezuspješno lijecio i na kraju – odustao. Iz nekog samo njemu znanog razloga, uživa da svoja otkrica i razmišljanja na ovu temu podijeli sa vaskolikom populacijom, mada zna da istu, osim jednog, statisticki zanemarivog broja, to savršeno ne zanima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA