“Crni stršljen” – mini dron u službi američke vojske (FOTO/VIDEO)

2012

Američka vojska mogla bi u budućnosti da koristi minijaturna borbene dronove, nakon što je kompanija “Flir” saopštila da je potpisala ugovor vrijedan 2,6 miliona dolara za svoje nano dronove.

“Crni stršljen” je sistem ličnog izviđanja i najmanji je dron na svijetu koji je borbeno dokazan, piše “Dejli mejl”. Kako je saopštila kompanija, vojska SAD je potpisala sporazum za verziju tri, koja ima mogućnost navigacije u okruženjima u kojima je ometeno satelitsko navođenje.

Minijaturna letjelica može da detektuje prijetnje u okruženju i vrši nadzor u, kako ističe kompanija, svim uslovima u kojima se nađe.

Dron je težak samo 32 grama, što je najmanja težina, veličina i dizajn za bespilotne vazdušne sisteme. I pored minijaturnih dimenzija, verzija tri je brža od prethodnih, a može da leti dva kilometra brzinom od 21 kilometar na sat.

Uređaj takođe ima oštru obradu slike koju joj omogućava termalna mikrokamera i senzor.

Prema ugovoru, bespilotna letjelice će se koristiti na obezbjeđivanju vojnika sa prikazom situacije.

– Uzbuđeni smo što smo uveli Blek hornet 3 u arsenal naših boraca. Sa većim dometom i mogućnostima letenja u zatvorenom prostoru, posljednja generacija ovog drona omogućuje pun nadzor tokom misija – rekao je Džejms Kenon, predsjednik kompanije “Flir”.

Vojska SAD nije prva koja će na bojnom polju imati mini dronove. Prema riječima predstavnika Flira, sistemi Blek hornet već su isporučeni više od 30 nacija, uključujući Australiju i Francusku.

Pentagon takođe razmatra mogućnost upotrebe jata mikrodronova u borbama. Ovi dronovi, poznatiji kao “Perdiks”, dugi su samo 16 centimetra i opremljeni su radio-predajnicima, prijemnicima i kamerama.

Svaki od dronova u timu ima mogućnost komunikacije sa drugim dok lete. Dronovi preko radija obavještavaju druge letjelice gdje se nalaze i u kom pravcu treba da lete. Sposobni su da zbune neprijateljsku odbranu i blokiraju radarske signale.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA