“Banjaluka folk fest 2018” – Radionice s Biljanom Krstić

530

Festival folklora “Banjaluka folk fest 2018” biće otvoren u nedjelju u 11 časova u koncertnoj sali Muzičke škole “Vlado Milošević”. Organizator festivala Kulturno-umjetničko društvo “Sveti Sava” najavio je bogat program, a posebno su izdvojili radionice sa Biljanom Krstić.

Pomenuti festival održava se već četvrtu godinu zaredom i okuplja društva iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Srbije i BiH, dok Milenko Dulić, predsjednik Društva “Sveti Sava”, navodi da će programom festivala biti obuhvaćeni folklorni nastupi, radionice izvornog pjevanja i promocija narodnih nošnji.

– Ove godine posebnu pažnju privlači radionica izvornog pjevanja o temi “Od izvora do stilizacije”, koja počinje u nedjelju, 3. juna, u 11 časova. Predavač na seminaru biće istaknuta umjetnica Biljana Krstić, koja je u svom dosadašnjem radu pokazala da je jedan od najvećih poznavalaca i čuvara izvornog pjevanja – kaže Dulić, dodajući da će festival folklora ponuditi jedan novi sadržaj, koji će svakako doprinijeti razvoju tradicionalnog pjevanja zastupljenog u svim folklornim ansamblima.

Biljana Krstić, koja je u januaru bila gost predsjednika Skupštine grada Banjaluka Zorana Talića, istakla je da se raduje što počinje s radionicama i u Banjaluci, gdje, kako kaže, ima mnogo mladih talentovanih za pjevanje.

– Zahvalna sam predsjedniku Skupštine grada Banjaluka Zoranu Taliću, koji je prateći moj rad zapazio vokalne radionice koje vodim u Beogradu i u koje mi dolaze djeca iz cijele Srbije, te inicirao da organizujemo tu vrstu učenja s mladima i u Banjaluci. Odmah smo uspostavili dobru saradnju s rukovodstvom Društva “Sveti Sava” i direktorom Muzičke škole “Vlado Milošević” Damirom Jovanićem – rekla je Biljana Krstić.

O ovom festivalu je govorio i Zoran Talić, ističući značaj njegovanja tradicije i izvornog muzičkog blaga.

– Želimo da mlade usmjerimo ka izvornim vrijednostima. Radionice koje će voditi Biljana Krstić sigurno će doprinijeti tome, ali i pomoći mladim ljudima da nauče o vještinama pjevanja i da se afirmišu na taj način – zaključio je Talić.

Festival će trajati do 10. juna.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA