Apel: Ne pravite selfije pored lave!

544

Havajska vlada uputila je novi apel turistima i lokalnom stanovništvu, te pooštrila kazne u jeku erupcije vulkana Kilauea.

Razlog je bizaran – pravljenje selfi fotografija na obroncima vulkana pored potoka lave! I turisti i lokalci masovno su hapšeni prošlog mjeseca nakon pokušaja da naprave fotografije uz rijeke lave. Iako je čitava zona oko vulkana ograđena, to nije sprečilo znatiželjnike da prođu i rizikuju sopstveni život zbog dobre fotke. Štaviše, 40 ljudi je uhapšeno zato što je probilo ogradu i krenulo ka mjestima na kojima se lava i dalje slivala niz planinu.

Boravak u blizini protoka lave je opasan po život. Havajska opservatorija je upozorila na stojeće talase, fenomen koji nastaje kombinacijom dva talasa koji idu u suprotnim pravcima, zatim pepeo i štetne gasove.

Tu su i oblaci hlorovodične kiseline i pare sa česticama koje se formiraju dok lava “utrčava” u more. Ove čestice mogu izazvati iritaciju kože, očiju i teškoće u disanju.

Odlazak na Havaje se još nekoliko mjeseci ne preporučuje ljudima sa astmom ili drugim respiratornim problemima, mamama sa novorođenim bebama, kao i starijim osobama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA