Vučić: U Moskvi smo predstavljeni na najljepši način

589

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, poslije učešća na vojnoj paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom,  rekao da je Srbija imala čast da danas na najvišem nivou i od strane domaćina na najljepši način bude predstavljena na ovaj veliki dan.

Rekao je da je sa predsjednikom Putinom imao prilike da razgovara na brojne teme od Kosova i Metohije do ekonomske saradnje dvije zemlje, i da počasti koje Srbija doživljava, početkom nedjelje u Istanbulu i Ankari, te sada i u Moskvi, mogu da čine naše građane ponosnim.

On je u izjavi srpskim novinarima, podsjetio da je srpski narod dao nemjerljiv doprinos u borbi protiv najveće pošasti 20 vijeka.

– Moramo da govorimo o tome ne samo zbog predaka, već prije svega naših potomaka koji moraju da nauče da postoje vrijednosti koje su iznad svih drugih, a to su sloboda i ljubav prema otadžbini. Mislim da i danas i po odnosu koji ruski domaćini imaju prema svojim veteranima koji su oslobađali cijelu Evropu možete da vidite kako se grade buduće generacije i njihov odnos prema takvom zlu kakav je fašizam, ali i odnosu u prema sopstvenoj otadžbini – podvukao je Vučić.

Rekao je da je iskoristio priliku da razgovara i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, i da bilateralno dvije zemlje učvrste dalje svoje odnose.

Prenio je da su domaćini na prijemu doveli za njegov sto dvojicu veterana koji su svoje vojevanje u Drugom svjetskom ratu završili na granicama Srbije i Jugoslavije.

– Veoma su bili srećni. Pitali su, kada su ušli u salu, gdje je predsjednik Srbije. Onda je Putin rekao “da li je moguće da ste počeli u Staljingradu i onda završili tu negdje na granicama Srbije i Jugoslavije” – rekao je Vučić.

Dodao je da je bio srećan što je “našu malu zemlju” mogao da predstavlja i da budemo ovako uvaženi na veličanstven način u Moskvi i Rusiji.

– Nekada čovjek ne može da pronađe dovoljno dobrih riječi kada čujete svoju himnu na polaganju vijenaca, da stojite pored predsjednika Putina i premijera Netanjahua, to je osjećaj koji mali broj ljudi u svijetu može da opiše – objasnio je on.

Upitan šta mu je govorio predsjednik Putin tokom vojne parade kada mu se u više navrata naginjao, Vučić je rekao da ruski predsjednik odlično poznaje oružje, oruđe i opremu ruske vojske.

– On lično poznaje kompletan arsenal naoružanja najmodernijeg ruske armije. Za njega je najradosniji trenutak bio prolazak tenka T 34 sa bjeloruskog fronta. To je podsjećanje na Drugi svjetski rat i legendarni ruski tenk koji izlazio na kraj sa najmoćnijim nemačkim „Leopardima”. Ali se meni u više navrata naginjao da kaže “ovo oruđe nam se pokazalo veoma dobro u Siriji, ovo bi trebalo i vi da razmotrite. Ovo je pokazalo najveću efikasnost”. Posebno mi se obratio kada su u pitanju bila dva sistema – jedan je Pancir S, a drugi Uragan Smerč – kazao je on.

Vučić je dodao da kada je riječ o sistemu Uragan Šmerc nemamo mogućnosti i ne možemo to sebi da priuštimo u ovom trenutku.

Putin mu je, kako je rekao, dodao da su ti sistemi pokazali izuzetnu snagu, efikasnost u pravoj borbi, ne vježbovnim aktivnostim, već u dejstvima u Siriji.

Na prijemu, kako je prenio, posebno se ruski predsjednik interesovao koje su pjesme iz Rusije popularne u Srbiji, te kako riječi neke pjesme zna, a neke druge, za koje oni smatraju da je popularnija – ne zna.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA