Veliki broj parafiskalnih nameta godinama muči privrednike (VIDEO)

510

U RS trenutno postoji preko 370 neporeksih davanja, a vjeruje se da će ih, u narednom periodu, biti evdientirano još. Korak ka rješavanju ovog opterećenja za privredu je početni registar poreskih i neporeskih davanja Republike Srpske. Privrednici kažu nije problem samo broj parafiskalnih nameta, nego i visina naknada koje se za određene plaćaju.

Taj novac, kažu, mogao bi se usmjeriti ka zapošljavanju novih radnika podizanja plata i modernizaciji pogona.

– Broj parafiskalnih nameta u BiH je duplo veći nego u što je to u Hrvatskoj i Srbiji. U dio u bruto domaćem proizvodu je preko tri posto dok je to u Hrvatskoj ili Srbiji oko 2,5 odsto. Smanjenje odnosno svođenje na tu mjeru, iako smo mi u BiH ako već sad poredimo BDP po glavi stanovnika BiH i Hrvatske daleko, to bila ušteda za poslovnu zajednicu od preko 100 miliona maraka – rekao nam je Predrag Duduković iz “Colorita”.

– Na nivou BiH takođe postoji preko 250 neporeskih davanja. Ako sve to sumiramo to je negdje između 800 miliona do milijardu KM. Ili ako analiziramo u odnosu na ukupan BDP na noviu BiH dođe da je preko 3,5 odsto BDP-a od neproeskih davanja – dodao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

O ovoj temi se pričalo na okruglom stolu koji je u Banjaluci okupio predstavnike Privredne komore, privrednika, ministarstva i mnogih drugih. Registar je samo jedna mjera koju Vlada RS sprovodi zajedno sa partnerima u olakšanja privrednog poslovanja u Srpskoj. Kao osnova je poslužio Zakon o poreskom sistemu koji je usvojen prošle godine.

– Početni registar je Vlada RS usvojila u martu ove godine. Rok od 60 dana od usvajanja tog registra je ostavlje da privrednici, građani i svi zainteresovani ostave primjedbe, kako bismo poboljšali registar i u dodatnom roku od 60 dana Ministarstvo finansija će da izvrši određene korekcije, nakon čega registar stupa na snagu – pojasnila je Slobodanka Popović, pomoćnik ministra za fiskalni sistem.

– To je vrlo važan korak jer će nakon toga moći da se naplaćuju poreska i neporeska davanja samo ona koja su uključena i navedena u ovom registru – smatra Mark Kampbel, šef USAID-ovog FAR projekta.

Resorno ministarstvo će izvršiti i analizu a na osnovu toga predviđeno je da će Vlada Srpske usvojiti plan o smanjenju i ukidanju pojedinih neporeskih davanja. Ovaj korak očekuje se do kraja godine.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA