U Banjaluku “stiže” Noć muzeja (VIDEO)

1100

Radionice, izložbe, recitacije i još mnogo toga obilježiće još jednu Noć muzeja u Banjaluci. Muzej RS se i ove godine pridružio 13. po redu obilježavnju ovog važnog dana i za subotu 19. maj pripremio zanimljiv i raznolik program.

Prvi dio večeri, od 18 do 20 časova, biće namijenjen najmlađim posjetiocima Muzeja.

– Realizovaće se tri dječije edukativno kretivne radionice. Radionicu “Postani i ti vitez” vodiće viteško udruženje “Kozarački vitezovi” sa srednjoškolcima i ona je namijenjena uzrasta od šest do sedam godina. Dvije prirodnjačke radioncie vodiće stručna lica, ekolozi i biolozi. To su radionice “Istine i zablude o šišmišima” i “Istine i zablude o sovama” – otkrila nam je Nataša Kovačević, kustos biolog Prirodnjačkog odsjeka.

Dječiji program upotpuniće nastupi mališana iz predškolskih i školskih ustanova kao i izložba haljina banjalučke modne kreatorke Melanije Ećim, koja nosi naziv “Kneginja”. Nakon toga počinje dio programa čija je tema “Vino i srednji vijek”.

– U 20 časova počinje program za građanstvo, gdje će se predstaviti studenti sa dramskog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci. I Biće svečano otvorena izložba “Priče o vinu” u organizaciji Muzeja RS i četiri vinarije sa područja Republike Srpske – dodala je Kovačevićeva.

Noć muzeja samo je jedna od mnogobrojnih aktivnosti u ovoj godini. Predstavnici Muzeja se se upravo vratili iz Sankt Peterburga gdje su se predstavili sa dvije izložbe. U planu su i nove posjete Rusiji, a pored toga radiće se i na renoviranju objekta Muzeja.

– Imamo u planu i nadogradnju ravnog dijela krova Muzeja RS da se natkrije taj krov i da više nikako ne doživljavamo da toliko vrijedni eksponati ksinu i da se ne dešava da naša najvažnija postavka “Jasenovac” kisne. Pored toga moram vam najaviti i da ćemo imati izložba za Dan muzeja posvećenu Berlinskom kongresu. Nakon toga ćemo imati arheološku zbirku negdje krajme oktobra – rekao nam je Miladin Savić, direktor Muzeja RS.

Posjetiocima će tokom Noći muzeja biti dostupna i stalna izložba “Od praistorije do savremenog doba”. Za muzički dio zaduženi su članovi Gradskog tamburaškog orkestra i Palladio String Quarteta.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA