Trebinje: Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta (VIDEO)

897

Odbornici Skupštine Trebinja usvojili su Izvještaj o izvršenju budžeta za 2017. godinu. Prema riječima trebinjskog gradonačelnika, riječ je o rekordnom izvršenju budžeta u iznosu od 30 200 000 KM.

Ostvaren je i suficit od 980 000 KM, koji se najvećim dijelom odnosi na neutrošena namjenska sredstva Vlade RS za sufinansiranje projekta navodnjavanja Trebinjskog polja. Kada je riječ o kapitalnim investicijama, gradska vlast tvrdi da su one na najvišem niovu u poslijeratnom periodu i to u iznosu od 8 200 000 KM.

– Ono što je važno je da smo se riješili svih sudskih sporova koje je ova gradska vlast godinama vukla, to su imovinski i drugi sporovi. Naravno da smo nabavili određeno zemljište kada smo riješili sve te sporove i obogatili grad. Najvažnija stvar da je i prodaja zemljišta smanjena, sa 5,5 miliona na 2,8 miliona KM, a da su drugi prihodi povećani od komunalnih naknada i dobara – rekao nam je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Iz trebinjske opozicije tvrde da je ovakvo izvršenje budžeta posljedica odluke o kreditnom zaduženju u iznosu od 7 000 000 KM. Da nije bilo tih sredstava, granta Fonda solidarnosti od oko skoro pola miliona KM, te blizu 3 000 000 KM od prodaje zemljišta, opozicija kaže da bi budžet za 2017. godinu bio daleko manji. Imali su kritike i na stavku koja se odnosila na realizaciju kapitalnih investicija.

– Mi smo i prilikom usvajanja naglasili da je ovo jedan izborni budžet, i kapitalna ulaganja koja su tada bila rekli smo da se neće realizovati ni 30 odsto. Bili smo u pravu, jednostavno sve je ostalo za ovu 2018. izbornu godinu. Prikazivati realizaciju kapitalnih ulaganja u iznosu od preko 8 000 000 K, a neka kapitalna ulaganja nisu ni započela, neka su u toku, a za neka nisu ni raspisani ni tenderi, a svi su ubačeni u realizaciju i da su realizovani u 2017. godini – istakao je Zoran Anđušić, odbornik PDP-a u Skupštini grada Trebinja.

Odbornici su usvojili i planove rada i rezultati finansijskog poslovanja preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad. Usvojen je, između ostalog i izvještaji o radu Vodovoda i trebinjskog Komunalnog preduzeća za prošlu godinu, te plan rada trebinjskog Centra za socijalni rad za 2018. godinu.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA