Trebinje: Počinju radovi na uređenju Čatovića kraka (VIDEO)

846

Radovi na uređenju Čatovića kraka, na rijeci Trebišnjici počinju polovinom ovog mjeseca. Prema riječima šefa Službe nadzora investicija u HET- u, Vedrana Furtule, radovi će se okončati u ovoj ili narednoj građevinskoj sezoni.

Obuhvatiće oko 1250 metara priobalnog prostora, a planirana je izgradnja zida duž korita rijeke Trebišnjice.

– Taj sam projekat i njegova realizacija za cilj ima odbranu urbanog dijela grada od velikih voda, njegova relaizacija ej predviđena na dužini od 1,25 km, a Grad samom realizacijom projekta dobiće jedno novo šetalište koje se u sklopu ovog projekta gradi – kaže Furtula.

Pored šetališta uradiće se i rasvjeta, a buduće aktivnosti HET-a planirne su da se cijeli tok Trebišnjice tretira da provede velike vode ranga 600 metara u sekundi. U gradskoj administraciji ističu veliki značaja ovog projakta za grad, pošto se na ovaj način dobija novih 10 hektara urbane površine, a Grad svojim razvojem skoro da nema atraktivnog zemljišta na raspologanju.

– Trebinje će realizacijom tog projekta dobiti novi sadržaj, mjesto za šetnju urađen Ćatovića krak koji kao što znamo u ljetnom periodu pri niskom vodostaju je pšrilično zapušten, iako ga CZ HETa čisti međutim jednostavno obim radova je veliki i teško ga je stalno održavati – rekao nam je Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za urbanizam Trebinje.

Završetkom ovih radova Trebinje dobija novi urbanistički potencijal. Sanacijom Ćatović kraka dobija se prostor koji će se novim urbanističkim planom, a kasnije prostornim i regulacionim urediti.

– Radi se o velikom potencijalu koji može da bide veliki zamajac i u turističkom i estetskom smislu, radi se o velikoj površini atraktivnoj lokaciji koja će izgradnjom, odnosno uređenjem obala neće biti vodoplavna – naglasio je Rikalo.

Početka radova se očekuje polovinom ovog mjeseca, a završetka zavisi od hidrologije.

– Predviđeno je da dvije godine traje ugovor zavinso od hidrologije, ako bude povoljna hidrologija da bude suša ova godina trabla bi i ovo ljeto da se desi, da završimo, a ako bude padavina u toku dvije godine – dodao je Frutula.

Hidrolektrane na Trebišnjici su investitor i u ovaj projekat će uložiti 2,15 milona KM bez PDV-a.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA