Srbija ulože 20 miliona evra u film o Jasenovcu?!

563

Vlada Srbije spremna je da finansira grandiozni filmski projekat o stradanju srpskog naroda, Jevreja i Roma u Jasenovcu!

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske državnom vrhu, Večernje novosti navode da, na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića, Srbija planira da izdvoji i do 20 miliona evra za snimanje igranog filma o zloglasnom stratištu u NDH, ali i da angažuje eminentne predstavnike sedme umjetnosti, uključujući i neka poznata imena iz Holivuda.

Sagovornici lista naveli su da se Srbija na ovaj korak odlučuje sada prije svega jer je konačno, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, moguće izdvojiti novac za ovako zahtjevan posao, ali i zato što ova ideja ima vrijednosne elemente.

List ističe da se do sada niko u srpskoj kinematografiji nije usudio da estetski oblikuje jasenovačku tragediju, koja nadilazi granice ovog podneblja.

Uz to, konstantni pokušaji da razmjere ovog stradanja budu umanjene ili oskrnavljena uspomena na žrtve – a najočitiji primjer je postavljanje table “Za dom spremni!” nadomak logora – iziskuju ovaj civilizacijski napor, zaključuje list.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA