Srbija: Siniša Mali novi ministar finansija

679

Siniša Mali izabran je danas za novog ministra finansija Srbije, poslije čega je položio zakletvu pred poslanicima srpskog parlamenta.

Za njegov izbor u Skupštini Srbije glasala su 154 poslanika, protiv je bilo 30, od 184 prisutna poslanika koliko ih je glasalo.

Polaganju zakletve prisustvovala je premijerka Ana Brnabić i ministri Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Branislav Nedimović, Nela Kuburović, Zorana Đorđević, Aleksandar Antić, Slavica Đukić Dejanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin.

Mali je na mjestu ministra finansija zamijenio Dušana Vujovića, koji je podnio ostavku iz ličnih razloga. Izborom Malog za ministra finansija, završeno je redovno proljećno zasijedanje, koje je počelo 1. marta, uz himnu Srbije i Gardu.

Siniša Mali rođen je 25. avgusta 1972. godine u Beogradu, gdje je završio osnovnu školu i diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao Ron Brown stipendista, magistrirao je 1999. godine na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, SAD, smer finansije (Master of Business Administration diploma). Magistrirao je i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

U 2013. godini odbranio je doktorsku disertaciju na temu: “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”, na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

U 2001. godini postavljen je za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije. Krajem 2001. prelazi u Agenciju za privatizaciju, na dužnost direktora Centra za tendersku privatizaciju. Na toj funkciji ostaje do kraja 2003. godine. Početkom 2004. osnovao je svoju kompaniju, koja se bavi sjavetovanjem u oblasti kupovine i prodaje preduzeća (mergers&acquisitions), finansijskog restrukturiranja, konsolidacije poslovanja i savjetovanja kompanija radi poboljšanja njihovih finansijskih performansi.

Do izbora za gradonačelnika Beograda obavljao je funkciju predsjednika Privremenog organa grada Beograda i savjetnika prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije za ekonomska pitanja. Oženjen je i otac troje djece.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA