Sprema li Sarajevo doček za Erdogana?

806

Nakon što je predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, najavio da će u Sarajevu održati predizborni skup, grupa građana BiH već sprema doček, a na Fejsbuku je otvorena stranica “Podrška dolasku predsjednika Erdogana u Sarajevo“.

Korisnici ove društvene mreže tako imaju priliku da javno iznesu svoje mišljenje o dolasku turskog predsjednika u BiH.

U Turskoj su vanredni parlamentarni i predsjednički izbori zakazani za 24. jun, a miting podrške Erdoganu u Sarajevu najavljen je za 20. maj, mada taj datum nije zvanično potvrđen.

Portal Klix.ba piše da bh. vlasti nisu naročito ponosne odnosom Turske prema BiH s obzirom na to da Erdogan nijednoj zvaničnoj instituciji BiH nije najavio održavanje skupa u Sarajevu.

Na ovaj način, navodi portal, turski predsjednik direktno je povrijedio princip suvrenenosti BiH šaljući poruku kako ne poštuje institucije države BiH.

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kritikovali su Erdoganovu najavu skupa u Sarajevu ističući da bi predsjednika Turske trebalo obavijestiti da u sadašnjim političkim uslovima predizborni skup AK partije u Sarajevu nije nešto od čega će BiH imati bilo kakvu korist.

Dodaju da se s razlogom postavlja pitanje odakle Erdoganu uopšte pravo da se prema BiH odnosi kao da je turska pokrajina i zbog čega je toliko uvjeren da mu BiH vlasti poput njemačkih, austrijskih i holandskih neće zabraniti održavanje skupa.

– Doći ćemo zajedno s našim građanima iz evropskih zemalja u dvoranu u Bosni – rekao je Erdogan, prenio je ranije turski dnevnik Hurijet.

On je, kako se navodi, dodao da je uvjeren da će turski državljani sigurno nastaviti kampanju u evropskim zemljama, odnosno u državama u kojim žive.

U Turskoj će ovo biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlašćenja predsjedniku. Ta ovlašćenja će na snagu stupiti tek nakon predsjedničkih izbora.

Njemačke, austrijske i holandske vlasti ranije su zabranile turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove pravdajući to “zabrinutošću zbog javnog reda”.

Inače, u međuvremenu, Republikanska narodna partija, glavna opoziciona stranka u Turskoj, imenovala je poslanika Muharema Indžea za protivkandidata Redžepu Tajipu Erdoganu na predsjedničkim izborima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA