Sjeverna Koreja spremna otkazati sastanak s Trampom

496

Sjeverna Koreja poručila je da postoji mogućnost da odustane od sastanka sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ukoliko SAD budu insistirale da Sjeverna Koreja odustane od nuklearnog naoružavanja.

Dugoočekivani sastanak između Trumpa i Kim Jong Una trebao bi biti održan 12. juna, ali u ljutitoj izjavi zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje optužio je SAD da daju neobuzdane izjave koje sadrže zlobne namjere. Prst je usmjerio ka savjetniku za nacionalnu sigurnost SAD-a Johnu Boltonu.

– Već smo ukazivali na Boltona u prošlosti i ne krijemo osjećaj odbojnosti prema njemu – rekao je Kim Kye Gwan.

Revolucionarni dogovor da će se Kim i Trump sastati objavljen je nakon što je Sjeverna koreja saopštila kako je posvećena denuklearizaciji korejskog poluostrva. Detalji, na šta su konkretno mislili nisu navedeni, ali je Sjeverna Koreja pozvala strane medije da svjedoče rastavljanju glavnog nuklearnog postrojenja koje će biti održano tokom ovog mjeseca.

Sada je sve upitno jer je zamjenik ministra vanjskih poslova kazao kako će razmotriti prisustvo sastanak ukoliko SAD budu insistirale na denuklearizaciji unilateralno. On uvažava veliko poštovanje lidera Sjeverne Koreje i učestvovao je u ranijim pregovorima sa SAD-om. Postoji vrlo mala šansa da ovu izjavu nije napisao sam Kim Jong Un.

Sjeverna Koreja je nakon svega stekla dojam kako se odrekla mnogo čega, a ništa nije dobila zauzvrat jer su na snazi i dalje sve sankcije. SAD su poručile kako će Sjeverna Koreja dobiti ekonomsku podršku ukoliko odustane od oružja, što je neprihvatljivo za Kima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA