Raspali!: Provjereni savjeti za najbolji roštilj u prirodi

1223

U susret 1. maju i tradicionalnom roštiljanju izdvojili smo za vas neke korisne savjete i trikove. Ipak, u dobrom društvu sigurno nećete pogriješiti, pa iako neki komad pregori, ne zaboravite da je ipak najvažnije druženje oko vatre.

Ove navike izbacite iz upotrebe ako želite dobar roštilj:

Izbjegavajte korištenje dodatne masnoće
Ne stavljajte na rešetku hladno meso
Kada stavite meso da se peče ne okrećite dok se jedna strana ne ispeče

Priprema mesa

Postoje “dvije škole” koje su u stalnom sukobu. Vi izaberite po svom ukusu kako ćete pripremiti meso za roštilje – oni koji začinjavaju i sole prije pečenja i oni koji mažu meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ih izvade na tanjir.

Treba da znate da su piletina, ćuretina suvlja mesa kojima je potrebno da malo odstoje u marinadi da bi bila sočnija i poslije roštiljanja. Govedinu i teletinu najbolje začinite poslije pečenja i držite pokrivene folijom da bi omekšali poslije pečenja.

 

Svinjetina, zatim pljeskavice i ćevapi bolji su ako se prije začine.

Pripremite i ugalj

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ugalj.

Čekajte da ugalj poprimi svijetlo sivu boju, a žar postane crven. Za dobar žar potreban je i dobar dotok vazduha. Njega možete stvoriti mahanjem novinama ili običnim fenom za kosu.

Lijepljenje

Najveći problem sa ribom na roštilju je jako lijepljenje za rešetke, koje prilikom pokušaja vađenja ribe može da upropasti komad.

Ako pečete cijelu ribu, odsecite joj glavu i stavite je na najvreliji dio roštilja nekoliko minuta, kako bi se koža zagrijala “na blic” i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar. Ako je stavite na manju temperaturu, počeće samo da pušta sokove i da se lijepi za rešetke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA