Putin “otvorio” most na Krimu (VIDEO)

1337

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je danas drumski dio Krimskog mosta i poručio da ne sumnja da će traka za kamione preko mosta, koji povezuje Rusiju s Krimom, biti otvorena na jesen, a željeznička pruga 2019. godine.

Putin je sjeo za volan u kamionu “Kamaz” kako bi predvodio konvoj od 35 vozila preko 19 kilometara dugog mosta ka primorskom gradu Kerč, na Krimu.

Na tom kratkom putovanju u kamionu mu se, na njegov poziv, pridružio izvršni direktor kompanije za izgradnju mostova “SGM-Most” Aleksandar Ostrovski, prenosi TASS.

Putin je dan otvaranja Krimskog mosta nazvao istorijskim i čestitao građevincima na završetku izgradnje objekta.

– Iskreno vam čestitam ovaj divan praznik. U pravom smislu riječi. Ovo je istorijski dan. Istorijski, jer su u različitim istorijskim epohama, još za vrijeme cara, ljudi maštali da izgrade ovaj most. Zahvaljujući vama, desilo se čudo – rekao je Putin na otvaranju Krimskog mosta.

Sputnjik napominje da je most povezao Krim sa Krasnodarskim krajem i tako postao najduži u Evropi. Na objektu je radila cijela zemlja, a Putin je rekao da će država i dalje izvoditi po cijeloj zemlji projekte poput Krimskog mosta.

Putin je izrazio nadu da će drugi i treći dio mosta preko Kerčkog moreuza biti završeni kvalitetno i u roku. Ruski predsjednik čestitao je radnicima, koji su učestvovali u izgradnji Krimskog mosta.

– Čestitam vam. To je prvi dio, prva linija, i možda najvažnija. Ne sumnjam da ćemo do jeseni završiti teretni dio, a kroz godinu dana i željeznicku prugu – rekao je Putin.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Putin posjeduje vozačku dozvolu za C kategoriju vozila, odnosno za voženje kamiona.

– On ju je dobio još prije dvadesetak godina – rekao je Peskov.

Krimski most će biti od sutra biti otvoren za automobile i javni prevoz.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA