Prvi maj – omiljeni praznik Jugoslovena (FOTO, VIDEO)

2867

Lijepo vrijeme, slobodni dani, plata ne kasni, ima i za jare, roštilj. Parkiraš Stojadina na proplanak ili pored kakvog potoka, da možeš pivo i rakijicu staviti da se hladi, otvoriš vrata, pustiš muziku i uživancija može da počne. Ovako se nekad slavio Prvi maj u Jugoslaviji.

Iako se u principu, hedonizam nije izgubio s kapitalizmom koji nas je zaskočio, nažalost, proslave praznika rada danas su rezervisane samo za one rijetke koji dobiju slobodan dan ili one mnogo brojnije, koji uopšte nemaju posao.

Proslava oživjela 60-ih godina prošlog vijeka

Elem, da se mi vratimo u ona druga, ljepša vremena. Generacije koje su imale sreću da žive i rade u bivšoj Jugoslaviji kažu da je uz 25. novembar i Novu godinu, Prvi maj bio omiljeni praznik. Proslava ovog praznika oživjela je 60-ih godina prošlog vijeka. Tada se ustalio i institut prvomajskog uranka.

Veče uoči prvog maja palila se logorska vatra oko koje su se okupljali uranici. Naravno, na istom žaru odmah se pristave pilići, prasići i jarići, a ponegdje i roštilj. Piće se hladilo na prirodan način – gajbu pive zavežeš kanapom, pa uroniš u vodu. A sokove, za omladinu, staviš u vreću od jabuka pa gurneš do gajbe. Dok se hrana sprema, odigra se koja partija fudbala. Za one kojima “vjera brani“ da se mnogo kreću, dušek ili ćebe u hladovini, ipak su bolje rješenje.

Kako su sindikalci i obećali, praznici se spajaju, pa se ni drugi dan praznika ne radi, opuštanje uz pjesmu, iće i piće znalo je potrajati do ranog jutra… i novog uranka.

Prvomajska putovanja

Kad se spoje praznici s vikendom, pa još i koji narađeni sat, promajska proslava se pretvori u mini godišnji odmor. Tako se i razvila tradicija sindikalnih prvomajskih putovanja.

Najpopularnija destinacija uvijek je bio Trst. Od čokolada do najnovijih modela farmerki, posuđa i igračaka. Sve se to nabavljalo po super povoljnim cijenama. A kad kažemo super povoljnim, ne mislimo na ove današnje, kad “zapucaju cijenu“ u nebesa, pa je nakon što “izađe iz mode“ vrate na ono koliko zaista vrijedi.

Ipak, nisu samo dobre cijene bile razlog da se putuje. To su bila prava porodična druženja u vozovima i autobusima i prilika da se “vidi svijet“.

Parade i svečanosti

Da se Prvi maj u bivšoj Jugoslaviji nije svodio samo na jelo, piće i šoping ture, pokazuju brojne svečanosti i parade organizovane u čast Praznika rada. Na prvomajskim paradama svaka opština, grad, svako preduzeće ili škola htjeli su da se pokažu u što boljem svjetlu.

Izmišljali su se kostimi i maske, te originalne nošnje, pravila koreografija i scenografija na vozilima koja su defilovala pred zvaničnicima i građanima. Pravi mali karneval bratstva i jedinstva. Na čelu parade marširali su zastavnici. U rukama su nosili velike portrete partijskih rukovodilaca, zastave sa grbom, petokrakom, srpom i čekićem, te mnogo parola koje slave pobjedu proletarijata. Iza njih marširali su radnici i predstavnici opština. Zatim poljoprivrednici i zanatlje. U paradi su učestvovali i sportisti, kulturno-umjetnička društva, biciklisti i motoristi. Ljudi svih profila, naroda i narodnosti. Svi u svečanom raspoloženju.

Bez obzira da li se sjećate Jugoslavije ili su vam o njoj samo pričali, ne možete da ne zapazite da polet koji je tu državu, taj narod nekad nosio, danas postoji samo kao misaona imenica, a nikako stil života.

Protivnici socijalizma reći će da se sav taj javašluk sa slobodnim danima, brojnim proslavama i praznicima morao prekinuti. Nažalost, prekinut je na najsuroviji mogući način.

Parada više nema, šoping ture su rezevisane za one s više slobodnog vremena i dubljim džepom, a za sve ostale tu su izletišta, proplanci, šume i plaže, uz malo volje i para i u dobrom društvu, Prvi maj može biti savršen dan za odmor.

Prvi maj

Zato, radni narode, srećan vam 1. maj!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA