Počinje 18. Međunarodni festival horova “Zlatna vila” (VIDEO)

697

Prijedorčani će naredne tri večeri imati priliku da uživaju u horskoj muzici, a publici će se predstaviti horovi iz Rusije, Makedonije, Češke, Rumunije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Organizatori su uvažili kritike i savjete učesnika, tako da festival ove godine traje duže i ima i takmičarski i revijalni karakter.

– Takmičarski ima tri djela, takmičenje za festivalske medalje. Tu nastupa svih osam horova, a četiri prvoplasirana pjevaju za Plaketu “Zlatna vila”. Osim toga, u posebnim večernjim terminima ide takmičenje za nagradu publike, dvije večeri – rekao nam je Zoran Stanić, koordinator festivala.

Na ovaj festival ponosan je i prvi čovjek grada. Milenko Đaković kaže da je on postao prepoznatljiv ne samo u Prijedoru, već i šire.

– Prijedor je već zvanično regionalni centar u horskom pjevanju. On se prepoznaje na mapi svjetskih institucija – naglasio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Takmičarskom dijelu festivala prethodila je “Mala vila”, na kojoj je nastupilo 14 dječijih horova. Ove godine biće održana i manifestacija “Eho Zlatne vile”, u okviru koje će horovi nastupiti u Banjaluci. “Zlatna vila” biće završena 12. maja, dodjelo nagrada.

Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA