Parada u Moskvi: Od tenka na daljinski do čeda avijacije?

799

Rusija će na vojnoj paradi povodom Dana pobede nad fašizmom pokazati svoje najnovije oružje, tenk “na daljinski”.

Osim tenka “Uran 9”, na paradi 9. maja kojom Rusi obilježavaju Dan pobjede i odaju počast milionima stradalih u Drugom svjetskom ratu, Putin planira da svijetu pokaže i svoje drugo najnovije oružje koje je testirao tokom sukoba u Siriji.

Tenk na daljinsko upravljanje opremljen je protiv-tenkovskim raketama, topom i automatskom puškom.

Biće prikazani i najnoviji dronovi, protiv-brodski projektili, “robot tenk” “Uran 6” koji čisti mine, koji se odlično pokazao na sirijskim ratištima.

Ruski portal Gazeta.ru navodi da “Uran 9” može sam da locira metu, ali da konačnu odluku o pucanju donosi osoba kod koje se nalazi daljinski upravljač i koja se nalazi u oklopnom vozilu koje od tenka može biti udaljeno i do tri kilometra.

S druge strane, daljinski upravljač od “Urana 6” može biti udaljen najviše kilometar. Taj čistač mina, eksplozivne naprave aktivira na bezbjednoj udaljenosti od trupa.

Po prvi put na paradi će biti predsatvljeno i specijalno terensko vozilo za pješadiju, namijenjeno za prevoz dvije osobe. Riječ je o ruskom izumu popularnog “kvada”, koji je opremljen i sa automatskom puškom. To malo vozilo namijenjeno je za istraživanje posebno nepreglednog i teškog terena, kao i za brze akcije.

Takođe, navode dobrro upućeni, Rusija planira i da pokaže dron prilagođen za sve vremenske uslove “Korsar”, koji može da se koristi i za raketni napad. Taj dron može da leti i do visine od šest kilometara, najviše 10 sati, a maksimimalni domet mu je više od 160 kilometara.

Ako u Moskvi 9. maja bude lijepo i sunčano vrijeme, vidjeće se i šou aviona, koji uključuje borbene avione, bombardere i helikoptere. Takođe, prvi put će “migovi 31” letjeti naoružani najnovijim supersoničnim raketama, dizajniranim da unište nosače aviona.

I konačno, Putin će pokazati i svoje “čedo avijacije” – novi “Suhoj-57”, koji je takođe uspješno testiran u Siriji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA