Otvoren treći “Jahorina ekonomski forum” (VIDEO)

899

Milorad Dodik, predsjednik Srpske, otvorio je danas treći “Jahorina ekonomski forum”. Na samom početku poručio je da Srpska mora zadržati mlade, obrazovane ljude i najavio uvođenje ministarstva za nove tehnologije.

– Možda preambiciozno ali imajući u vidu zastoj koji imamo na tom planu, mislimo da bi jedno ministarstvo u okviru Vlade RS dalo podsticaj u svim sferama društva za inovacije i za nove tehnologije. To je nešto što moramo činiti, vidimo tu ozbiljan resurs. Želimo da naše društvo napreduje sa stanovišta informatičke bezbjednosti i funkcioniše u okviru e sistema – rekao je Dodik.

Na ovogodišnjem forumu preovladavaju regionalne teme sive ekonomije, carinskih barijera i nezaposlenosti. U radu “Jahorina ekonomskog foruma” učestvuje i predsjednik Vlade Srbije, Ana Brnabić. Ona je istakla da Srbija izvozi više u BiH nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno i istakla da se jačanjem ekonomije Srbije može očekivati i bolja saradnja sa BiH.

– Regionalna stabilnost garantuje da ćemo svi zajedno imati veći broj direktnih stranih investicija, al ii bolje uslove za poslovanje za naše preduzetnike i mala i srednja preduzeća – naglasila je Brnabić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH u svom obraćanju Dragan Čović ukazao je na značaj integrisanja, inoviranja i investiranja.

– Vjerujem da je ovo dobra šansa ida će ova konferencija poslati poruke koje nismo slušali u medijima u BiH u zadnjih nekoliko mjeseci – rekao je on.

Jedna od ključnih poruka foruma je da je region potrebna saradnja, navode u Udruženju ekonomista RS “Swot”. U Savezu ekonomista Srbije smatraju da su ovakvi skupovi ključan doprinos kvalitetu dijaloga između privrednika, vlada i međunarodnih finansijskih institucija.

– Preuzmimo nešto što negdje već funkcioniše, pomozimo jedni drugima u region i mislim da to može biti jedna od ključnih poruka sa ovog foruma – smatra Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “Swot”.

– Mi smo sa “Swot”-om u oktobru potpisali memorandum o saradnji i upravo naše učešće na ovom forumu je namjera Saveza ekonomista Srbije da ima veći regionalni uticaj – dodao je Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije.

Ovogodišnji “Jahorina ekonomski forum” održava se pod nazivom “Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja JIE”. Organizuje ga Udruženje ekonomista RS “Swot”, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije i pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika. Na dvodnevnom forumu biće organizovano 13 panela i tri okrugla stola.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA