Održana vojna parada u Moskvi (FOTO/VIDEO)

1126

Na Crvenom trgu u Moskvi, tradicionalno je danas održana vojna parada povodom Dana pobjede nad fašizmom. Oko 13 000 ljudi, 159 jedinica vojne opreme i 75 aviona prodefilovaće na paradi u koju su uprte oči skoro cijelog svijeta.

Pristup Crvenom trgu je bio dozvoljen samo onima koji su pozvani na proslavu, uključujući ruske ratne veterane, zvaničnike i novinare.

Pred zvaničan početak parade, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je pripadnike paradnih jedinica kako bi ih pozdravio.

Kada je završio obilazak paradnih jedinica, Šojgu se uputio ka centralnoj tribini kako bi podneo izvještaj predsedniku Ruske Federacije, vrhovnom komandantu oružanim snagama Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

Putin je čestitao Dan pobjede građanima Rusije, vojnicima i oficirima, rekavši da će je to sveti praznik za čitavu zemlju, praznik opštenacionalnog ponosa.

– Prije 73. godine završio se Veliki otadžbinski rat, nacizam je slomljen, uništeni planovi svjetske dominacije. Ta dugo očekivana riječ je odmah obišla čitav svijet i svi su shvatili da je upravo Sovjetski Savez odigrao presudnu ulogu, naš vojnik je zaštitio čast svoje zemlje. Međutim, sada to pokušavaju da precrtaju, da revidiraju istoriju. Mi to nikada nećemo dozvoliti. Uvijek ćemo se ponositi što sovjetski narod nije posustao. Naš narod se borio na život i smrt, nijedna zemlja nije izdržala takvu najezdu. Ničem se ne može izmjeriti hrabrost naših vojnika. Deveti maj objedinjuje sve generacije, svaka porodica ima svog heroja – rekao je Putin.

U junu 1941. rat je ušao u svaki dom, podsjetio je Putin, rekavši da je rat uvijek izazov životu. Sjećamo se pouka istorije i one nam ne daju da žmirimo.

Razumijemo svu opasnost savremenih prijetnji, istakao je Putin.

On je dodao da je Rusija otvorena za dijalog o svim pretnjama savremenoj bezbjednosti.

Na početku parade, pored Putina stajao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

***
10:15
Uz muziku marša “Opraštanje slovenske žene”, vojnici su napustili Crveni trg.

10:11
Parada se završava zajedničkim nastupom vojnika 154. posebnog komandantskog preobraženskog puka, kadeta Moskovske vojno-muzičke škole “General-potpukovnik Valerij Halilov” i muzičara paradnog orkestra Moskovskog garnizona.

10:09
Prvi put na nebu iznad Moskve prisutni su vidjeli let par modernizovanih MiG-31K opremljenih najnovijim hipersoničkim vazdušnim sistemom “Kinžal”

10:08
Šestorka jurišnika Su-25 ukrasila je nebo iznad Moskve ruskom trobojkom.

10:07
Na nebu su se pojavili ponos ruske avijacije avio-grupe „Ruski vitezovi” i „Striži” u avionima Su-30SM i MiG-29SMT

10:07
U borbenoj formaciji je taktičko krilo u sastavu: bombarderi Su-34, lovci Su-30 i Su-35

10:07
Na nebu su bili i višenamjenski lovci smanjene uočljivosti pete generacije Su-57, koji imaju dobar manevar na velikim preopterećenjima

10:06
Nebo je preletjela formacija lovaca-bombardera Su-34

10:06
Na nebu je grupa supersoničnih lovaca-presretača na većim razdaljinama MiG-31

10:06
Sljedeći stroj predstavljen je četvorkom frontovskih bombardera Su-24M.

10:05
Na nebu je četvorka lakih lovaca MiG-29SMT.

10:05
Sposobnost izvođenja dopunjavanja goriva u vazduhu omogućava strateškim raketnim nosačima da izvršavaju postavljene zadatke hiljadu kilometara daleko od baznih aerodroma.

10:04
Na nebu su tri turboprop strateška bombardera Tu-95MS.

10:04
U vazduhu je grupa od tri modernizovana vojna transportna aviona Il-76MD.

10:04
Prelijeće grupa u sastavu strateškog nosača raketa Tu-160 i četiri supersonična bombardera za duge letove Tu-22MZ.

10:03
Na moskovskom nebu su avioni vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.
Avioni lete na visini od 300 do 500 metara brzinom od 500 kilometara na čas.

10:03
Jurišni borbeni helikopteri ruske armije predstavljeni su modernizovanim Mi-24P.

10:00
Na nebu su jurišni avioni Ka-52 “Aligator”.

10:00
Vojnu avijaciju predstavlja avio-grupa “Berkuti” na helikopterima Mi-28N “Noćni lovac”.

09:59
Vazdušnu paradu otvara helikopter Mi-26 sposoban da u vazduh podigne do 20 tona tereta, u pratnji četiri višenamjenska helikoptera Mi-8.
Grupa leti brzinom 200 kilometara na čas na visini od 150 metara.

09:58
Na začelju paradnog stroja bojne tehnike je pešadijsko borbeno vozilo “Bumerang” sa zastavama Oružanih snaga Ruske Federacije.

09:58
Na Crveni trg izlaze autonomni lanseri raketnog sistema “Jars” 54. gardijskog ordena Kutuzova divizije strateških raketnih snaga u pratnji jedinice za zaštitu u automobilima “Tigar” i “Patriot”.

Raketne formacije naoružane sistemima „Jars” čine osnovu mobilne grupacije ruskih nuklearnih snaga.

09:57
Prvi put na Paradi pobjede učestvuje mehanizovana kolona Ruske garde Specijalna tehnika predstavlja je oklopnim vozilima “Tigar”, “Patrola” i “Ural”.

Automobili su namijenjeni za izvršavanje zadataka jedinica za specijalne namjere u svim klimatskim uslovima.

09:56
Na Crvenom trgu prvi put su predstavljeni robotski kompleksi za razminiranje na daljinu “Uran 6” i vatrene podrške “Uran 9”, bespilotne letkelice “Katran” i “Korsar”.
Predstavljeni sistemi uspješno su testirani tokom ispunjavanja specijalnih zadataka u Sirijskoj Arapskoj Republici

09:55
Na Crvenom trgu izlazi kolona protivvazdušnih raketnih sistema S-400 “Trijumf“.
Do danas borbene karakteristike S-400 ostaju neprevaziđene među sistemima protivvazdušne odbrane.

Kompleks “Trijumf” može da pogodi sva ofanzivna vazdušno-kosmička sredstva potenicijalog protivnika.

09:55
Vazdušno-kosmičke snage Rusije predstavljaju jedinice 799. protivvazdušni raketni puk.
Protivvazdušni raketni kompleks “Pancir-S” uspješno se pokazao prilikom čuvanja objekata u Siriji.

09:54
Na Crvenom trgu je nalazi kolona vojne tehnike koju koristi protivvazdušna odbrana na Arktiku. Njena osnova su protivvazdušni raketni kompkesi “Top-M2DT” i vozilo za snijeg “TTM”.

09:54
Na Crveni trg izlaze paradne jedinice protivvazdušne odbrane kopnenih snaga 4. Gardijske kontemirovske tenkovske divizije
U koloni su protivvazdušni raketni kompkesi “Buk-M2” i prviput na Crvenom trgu borbena vozila kompleksa “Top-M2” koje se u ovom trrenutku uspješno koriste u Siriji.

Posljednja generacija protivvazdušnih raket ih kompleksa omogućava da se odbije svaki forsirani napad iz vazduha i pouzdano štiti tenkiste za vrijeme marša i na bojnom polju.

09:53
Na Crveni trg izlazi divizija raketnih kompleksa “Iskander-M” 112. Gardijseke raketne novorosijske brigade i divizija teških višecijevnih bacača raketa „Smerč” 79. Gardijske raketne artiljerijske brigade.

Jedinstvene tehničke mogućnosti sistema omogućavaju da se koristi za izvođenje neuhvatljivih, preciznih i snažnih napada.

09:52
Artiljeriju kopnenih snaga predstavlja kolona 147. semfiropoljskog puka u čijem sastavu se nalazi najnoviji artiljerijski kompleksi “Koalija-SV” i 152-mm samohodna haubica “MSTA-S”.

09:51
Crvenim trgom prolazi paradna jedinica 106. Gardijske vazdušno-desantne tulske divizije
Mogućnost desanta oklopnih vozila, zajedno sa posadom, omogućava pješadiji da munjevito realizuje postavljene zadatke u pozadini protivnika.

09:51
Crvenim trgom prolazi paradna jedinica 2. Gardijske motorizovane brigade tamanske divizije.
U sastavu kolone se nalazi savremene generacije ruske borbene tehnike: tenkovi – T-14 “Armata”, glavni borbeni tenk – T-72B3 i vozilo za logistiku “Terminator”.

09:50
Na Crveni trg izlazi kolona oklopnih vozila pješadije, koja su namijenjena za pružanje vatrene podrške motorizovanim jedinicama.

U sastavu paradne jedinice 27. Gardijske sevastopoljske brigade nalazi se nova generacija teških oklopnih vozila “Kurganjec-25” i osnovno oklopno vozilo pešadije BM-3.

09:50
Prolazi kolona univerzalnih oklopnih vozila povećane zaštite “Tajfun-K” i „Tigar-M” vojne policije Ministarstva odbrane Rusije.

Za vrijeme realizacije specijalnih i humanitarnih zadataka u Siriji oklopna vozila su pokazala svoju visoku primjenu.

09:49
Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije nalazi se višenamjensko oklopno vozilo “Tajfun 4 na 4” i “Tigar – M” sa protivtenkovskim kompleksom “Kornet” i sistemom “Arbalet”.

09:49
Prvi prolazi simbol pobede – tenk T-34.

09:48
Vojni muzičari napuštaju Crveni trg da bi mogla da prođe vojna tehnika
Muzičku podršku Parade obezbjeđuje Vojni orkestar moskovskog garnizona od hiljadu truba.

Za vreme Parade vojni muzičari izvode više od 40 vojnih marševa i muzičkih tema strogo određenim redoslijedom i prilagođenih svakom vidu i rodu vojske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA