Nevrijeme nanijelo ogromne štete Petrovu (VIDEO)

1064

Opština Petrovo sabira štetu prouzrokovanu obilnim padavinama koje su proteklog vikenda dovele do izlivanja svih bujičnih vodotokova i rijeka, uništile su putnu infrastrukturu, a znatnu štetu voda je nanjela i domaćinstvima.

Poplavljeno je više od 20 kuća, dok je zaplavljeno oko 100 domaćinstava. Dimitrije Stjepanović priča da za svojih 70 godina, ovakvu prirodnu katastrofu nije doživio. Bilo je kaže poplava i ranije, ali bujica nikada ranije nije bila ovoliko snažna. Sve mu je kaže uništeno dvorište, plastenik u kojem je povrće već bilo spremno za branje, voće, pomoćne zgrade, a voda je prodrla i u podrum.

– Ovakvu katastrofu, meni je 70 godina, nisam doživio. Bilo je ‚14 u maju pa u avgustu, poplavilo sve, ali ovolika da je bila voda, nikad nije. Nisam mogao sići na ovaj put u dvorište, jer je toliko bujica bila jaka. Vadio sam neke mreže grabuljama, zakačio za žicu, zamalo mene da odnese preko onog zida, sve prelijeva preko čizme. Ovo je nezapamćeno, nikad nije ovako bilo – kaže Stjepanović.

Sa suzama u očima Petrovljani pričaju o besanoj noći, kada im je voda, kako kažu, odnijela sve što su godinama stvarali. Visinu štete trenutno ne procjenjuju, ali kažu biće potrebno dosta vremena da se ono što je ostalo vrati u prvobitno stanje.

– Noć je izgledala jeziva, to je bilo katarstrofalno. Ujutro u šest kad sam ustala i pogledala potok, jeza me uhvatila. Jednostavno ne znam kud da se okrenem kuda da krenem. Ovo je sad problem, problem, mnogo šta se treba uraditi, ali pare su problem, para nema – smatra Radislava Jović.

Štetu sabiraju i privrednici. Iz preduzeća “Poljana” kažu da je voda odnijela sve što joj se našlo na putu. Za tren je nestalo više od 20 kubika gotovih proizvoda i oko 50 kubika sirovine. Dvadeset radnika koliko ovo preduzeće zapošljava danas čisti objekat i suši mašine, kako bi proizvodnju što prije ponovo pokrenuli, jer inostrani kupci čekaju proizvode.

– Jutros smo išli znači tražili smo trupce neke koji su se dole zaglavili i nešto smo našli sitnih trupaca, a ono što je sitno sve to je voda odnijela. // Šteta je sada kad bi to preračunali, sirovina zna se koliko košta, negdje po kubiku oko 500 – 600 maraka. Onda su nam zaplavljeni neki motori koje sad trenutno povadili, sušimo ih – rekao nam je Uroš Todorović, vlasnik firme DOO “Poljana” Petrovo.

Voda je odnijela most koji spaja MZ Krtovu, sa opštinom, uništen je i put prema Brezicima, a zabranjen je i saobraćaj za teretna vozila preko mosta koji vodi prema naselju Kaluđerica. Prema prvim procjenama šteta na infrastrukturi je oko pola miliona maraka.

– Stupili smo već u kontakst sa Civilnom zaštitom BiH, Oružanim snagama, nadležnim ministarstvima, sa šumskim gazdinstvom, sa Elektrom, znači od jutros od osam sati opština je u vanrednim stanju i preduzete su sve mjere da se počnu rešavati ovi problemi koji su veliki – dodaje Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo.

Iz opštine naglašavaju i da su formirane komisije koje obilaze domaćinstva i privrednike, kako bi se evidentirala pričinjena materijalna šteta.
Padavine koje su prouzrokovale poplave u opštini Petrovo, pored oštećenja na putnoj infrastrukturu, oštetile su i izvorište vode za piće u MZ Sočkovac, ali su dežurne ekipe juče uspjele da saniraju taj problem. Međutim, danas problem sa pritiskom vode imaju mještani u užem centru Petrova.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA