“Nečuveno šta su austrijske vlasti dozvolile”

929

Lovac na naciste i direktor centra “Simon Vizental” Efraim Zurof izjavio je da je nečuveno da su austrijske vlasti dozvolili održavanje ustaškog skupa u Blajburgu.

Kako je rekao, on je pokušao da ubijedi austrijsku konzervativnu vladu da taj skup zabrani, ali da u tome nije uspeo.

– U Austriji nije dopušteno isticati nacističke simbole, a dozvoljavaju ustaške simbole – rekao je Zurof za AP.

Agencija AP izvjestila je danas o okupljanju više hiljada hrvatskih ultradesničara u Blajburgu, navodeći da je reč o kontroverznom događaju, posebno u vrijeme porasta krajnje desničarskog osjećanja u Hrvatskoj, najmlađoj članici Evropske unije.

– Apsolutno je nečuveno da austrijske vlasti dozvole da se dogodi ovakav skup – ogorčen je Zurof.

Napominje se da su prvi put od velike komemoracije 90-tih godina, austrijske vlasti za današnji skup zabranile nošenje ustaških simbola. Uprkos zabrani, međutim, neki učesnici su imali majice sa ustaškim ratnim pokličom “Za dom spremni”.

Skup u Blajburugu se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a prisustvovali su mu predsjednik parlamenta Goran Jandroković i jedan broj ministara, kao izaslanici predsjednice i premijera, predstavnici hrvatske katoličke crkve, ali i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

AP navodi da se hrvatska vlada desnog centra optužuje da zatvara oči pred rastućim ekstremizmom i relativizovanjem zločina ustaškog režima i dodaje da je takva politika izazvala proteste jevrejske i srpske zajednice u toj zemlji.

Došlo je i do incidenta nakon mise ubijenim ustašama, pošto su mladići koji su se uputili prema Blajburškom polju ispred ulaza napali novinare.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA