Nafta “skače” na 100 dolara po barelu?

766

Cijene sirove nafte mogle bi da “skoče” na cijenu od 100 dolara po barelu već naredne godine.

Problemi sa isporukama nafte iz Irana i Venecuele vjerovatno će imati uticaj na globalno energetsko tržište, tvrde analitičari “Benk of Amerika” Meril Linč.

Cijena fjučersa sjevernomorske nafte tipa “brent”, koja se trenutno kreće 77 dolara za barel, dostići će 90 dolara u drugom tromesečju 2019. godine zbog većeg smanjenja svjetskih zaliha, poručuju iz te banke.

Cijene “crnog zlata” bi, međutim, mogle da porastu još više, budući da sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugih glavnih proizvođača, poput Rusije, o ograničavanju proizvodnje i dalje pomaže smanjenju globalne ponude.

Pogoršanje situacije u Iranu može da “pogura” cijene na 100 dolara, odnosno na nivo koji nije viđen još od 2014. godine, upozoravaju analitičari.

Nafta “brent” dostigla je najviši nivo u protekle tri godine ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Tramp ranije ove nedjelje rekao da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma koji je postignut prije tri godine sa Iranom i najavio obnavljanje sankcija Teheranu. Iran navodno proizvodi četiri odsto od ukupnih globalnih isporuka, i ima dnevnu proizvodnju od 3,8 miliona barela.

Analitičari očekuju da će OPEK i Rusija postepeno smanjiti količine koje drže podalje od tržišta. Međutim, ukoliko se ne povuku iz svog sadašnjeg sporazuma o ograničavanju proizvodnje, situacija na globalnom tržištu će, kako ocenjuju, postati zategnutija i cijene će se povećati.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA