Migranti “okupirali” Bihać i Veliku Kladušu

1507

Na području Unsko-sanskog kantona trenutno se nalazi više od 700 migranata. Velika Kladuša i Bihać postali su pretijesni za migrante iz Pakistana, Iraka i Sirije, koji su krenuli prema zemljama Evropske Unije. Neki bi za Evropu, a neki bi i da ostanu.

Prepuni parkovi i ulice sve više liče na kampove i slika su koju Bišćani gledaju svaki dan. Broj migranata svakodnevno raste, a tome svjedoči i broj obroka koji se svaki dan podijeli u bivšem đačkom domu u Borićima, piše ATV.

– Juče smo imali 170 na ručku, tako da.. Eto to je neko mjerilo onih koji dođu ovdje jesti. A broj koji se trenutno nalazi u Bihaću je znatno veći i oni su smješteni po hotelima, kućama, privatnim smještajima. Tako da taj dio ne možemo kontrolisati – rekao je Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Bihać.

Unsko- sanski kanton migrantima je uglavnom samo usputna stanica, jer je blizu granice sa Hrvatskom. Većinu put vodi do Njemačke ili Austrije. Jedan od njih, Amar iz Iraka, čeka priliku da napusti BiH.

– Želim ići u Njemačku jer je i moja porodica tamo. I prije sam pokušavao doći do Njemačke ali me je granična policija Hrvatske deportovala i vatila nazad u Bosnu – rekao je Amar.

Ima i onih koji su baš u Bihaću pronašli mir i sigurnost. Mohamad iz Pakistana ne želi preko granice.

– Mi trebamo utočište. Mi ovdje nemamo problema. Mi ovdje možemo lako ostati, kao i svugdje u Bosni, koja nam se jako sviđa jer su nam puno ovdje pomogli i podžali nas – kaže Mohamed.

Uslovi u prihvatilištu dosta su bolji nego ranije. Obezbijeđena je pitka voda, a zadnjih mjesec dana potpođen je pod i riješen sanitarni čvor.

– Međunaodna organizacija za migrante obezbijedila je da se potpode četiri prostorije. Da se zatvore kako ne bi bio propuh. Evo radi se trenutno, i juče i danas, na čišćenju okoliša kompletnog oko Đačkog doma. Zatim radi se i na priključku električne energije – pojašnjava Midžić.

Najviše nedostaju kabine za kupanje, ali i to će ubrzo biti riješeno, poručuju iz Crvenog krsta. Sve bi bilo teže da u pomoć ne priskoče gradske vlasti i međunaodna organizacija za migrante, dok od države nema nikakve pomoći. Kantonalne vlasti poručuju da je USK preopterećen migrantima, pa su tražile i razgovor sa državnim ministrom bezbjednosti Draganom Mektićem. Iz Unsko- sanskog kantona nema informacija da li se ministar bezbjednosti BiH sastao sa Huseinom Rošićem, premijerom tog kantona. Situacijom koja sve više eskalira, zvanične institucije trebalo bi da se pozabave u ponedjeljak.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA