“Lut fest” – čarolija na dječiji način (VIDEO)

813

Veliki broj lutkarskih, te edukativnih radionica, i ove godine dio su pratećeg programa “Lut Fest”-a. Festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu, koji se održava u Istočnom Sarajevu već 19 godina, ove godine traje do 18. maja.

Ginjol je vrsta lutke, a kako se pravi i čemu služi, učili su polaznici radionice “Igramo se ginjolima”. Radionica je dio pratećeg programa 19. “Lut Fest”-a.

Lutke koje drže na rukama sami su napravili. Trebalo im je manje od sat vremena, kažu polaznici. Dobro su se zabavili i zadovoljni su krajnjim rezultatom.

Osnov za ginjol lutke su čarape ili rukavice, sve ostalo je mašta, kažu voditelji radionice. Zadovoljni su brzinom kojom su djeca savladala osnove izrade lutke.

“Al Parkova” kuhinjica “Bajkovita čarolija ukusa” bila je dio pratećeg programa ovogodišnjeg “Lut Fest”-a. Uz pripremu kolača, djeca su uživala u nastupu klovna i “Kabare na koncu” bugarskog pozorišta.

– Ideja radionice je da najmlađima pokažemo da i najobičniji poslovi u kuhinji mogu biti vrlo kreativni, maštoviti i zabavni. A pored tog kuvarskog dijela, uživaju i u lutkarskoj predstavi i figuri klovna – rekla nam je Aleksandra Mitrić – Štifanić, izvršni producent “Lut Fest”-a.

Prateći program festivala i ove godine osigurao je zabavu za najmlađe stanovnike Istočnog Sarajeva. Ukupno 36 programa realizovaće se u takmičarskom i pratećem dijelu Festivala. “Lut Fest” traje do 18. maja, a ove godine nastupaju brojna lutkarska pozorišta i umjetnici iz Srbije, Španije, Bugarske, Estonije i BiH.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA