Lijek protiv osteoporoze pokazao neočekivano dejstvo

677

Tokom istraživanja lijeka za osteoporozu, naučnici sa Univerziteta u Mančesteru slučajno su otkrili nešto što bi moglo da bude novi lijek protiv ćelavosti.

Ispostavilo se da supstanca WAY-316606 podstiče rast kose u laboratorijskim uslovima, tako što utiče na protein koji zaustavlja njen rast i doprinosi njenom gubitku, piše Bi-Bi-Si.
Naučnici su prvobitno testirali ciklosporin A, imunosupresant koji se od osamdesetih godina koristi za sprečavanje odbacivanja presađenih organa i ublažavanje simptoma autoimunih bolesti.

Iako sprečava opadanje kose, ciklosporin A ima brojna neželjena dejstva, pa se pokazao kao nepogodan za stvaranje tretmana. Naučnici su zato počeli proučavanje lijekova sa sličnim dejstvom, i tako došli do WAY-316606. U istraživanju je testirano više od 40 uzoraka folikula pacijenata kojima je presađivana kosa.

Doktor Nejtan Hokšo, vodeći naučnik istraživanja, kaže da će biti neophodno sprovesti dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li je novopronađeni lijek bezbjedan za ljude.

Na tržištu su trenutno u upotrebi dva lijeka protiv ćelavosti: Minoksidil, koji mogu da koriste i muškarci i žene, i finasterid, namijenjen samo muškarcima.

Zanimljivo je da je dejstvo mikosidila na kosu, prvobitno namijenjenog snižavanju krvnog pritiska, takođe otkriveno slučajno. Istraživanje je objavljeno u magazinu “PLOS Biology”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA