Koja mjesta posjetiti na Balkanu?

642

Cijeli Balkan nudi bogatu istoriju, domaću hranu, avanture i neka od najljepših prirodnih okruženja na svetu. Sa oko 15 zemalja koje su dijelom ili cijelom površinom na Balkanskom poluostrvu, svaki posjetilac može da bira gdje da ide i sigurno neće pogriješiti.

Portal za putovanja Earthtraveling.com preporučuje deset najljepših i najpoželjnijih destinacija koje bi trebalo posjetiti.

Bledsko jezero – Slovenija

Ovaj mali alpski grad na sjeverozapadu Slovenije nalazi se na obali jezera Bled, čija plava boja vode okružuje malo ostrvo i malu baroknu crkvu. Nakon dvosatne šetnje oko jezera, posjetite srednjevijekovni dvor na vrhu brda za panormaski pogled, a zatim vratite energiju uz lokalni specijalitet: kremšnitu koja se služi godinama u hotelu Park.

Plitvička jezera – Hrvatska

U jednom parku možete posjetiti velike vodopade, jezera, šumu… Boje jezera idu od azurno plave do zelene, pa i sive. Boja vode se neprestano mijenja zavisno od količine minerala ili organizama prisutnih u jezeru i nivoa pod kojim sunčeva svjetlost pada na vodu. Šesnaest jezera, formiranih prirodnim putem, branama sedre je podijeljeno na donja i gornja jezera. Plitvička jezera su sigurno lokacija za istinsko divljenje prirodi.

Sveti Stefan – Crna Gora

Ovo je istinski balkanski dijamant. Na obali, blizu Budve, nalazi se resort Sveti Stefan sa sobama u vidu koliba iz 15. vijeka, spa ponudom, restoranom i ostalim hotelskim sadržajima. Već na prvi pogled ćete se “zaljubiti” u njegovu ljepotu, a sasvim sigurno je da ćete ga poželjeti ponovo posjetiti.

Meteori – Grčka

Meteori su područje u Tesaliji (centralna Grčka), a Kalampaka je grad nastao na kamenim tornjevima Meteora. Ono što je čini posebnom su samostani na vrhu kamenih tornjeva. Ti samostani, vrhovi na koje se treba popeti i putevi za pješačenje dovode mnoge turiste baš na Meteore.

Mostar – Bosna i Hercegovina

Nalazi se na rijeci Neretvi i jedan je od istorijskih gradova Bosne i Hercegovine. Takođe, jedan je od rijetkih gradova sa bogatom kolekcijom otomansko-islamske arhitekture. Glavno obijležje ovog grada, Stari most, sagradili su na rijeci Neretvi Otomani još davne 1556. godine.

Ohridsko jezero – Makedonija

Ohridsko jezero leži u dolini između Ohrida i Struga, na granici između Makedonije i Albanije i sedmo je najdublje jezero u Evropi. Voda Ohridskog jezera potiče uglavnom od mnogobrojnih izvora na površini i ispod zemlje. Zbog toga ga mnogi naučnici smatraju jedinstvenim. Ohridsko jezero je broj jedan na listi turističkih destinacija u Makedoniji, što čini gradove Ohrid i Struga najposjećenijim gradovima u ovoj zemlji.

Nesebar – Bugarska

Nesebar je jedan od najstarijih gradova u Bugarskoj. Grad, koji se nalazi na poluostrvu, u Crnom moru, sastoji se od dva dijela koji su povezani kanalom. U jednom dijelu su smještene stare zgrade i crkve, a na ulazu u stari dio Nesebara postoje i ostaci bedema.

1983. godine su spomenici kulture iz ovog mjesta dodati na UNESCO popis svjetske kulturne baštine. Tokom posljednjih deset godina naselje se pretvorilo u moderni evropski grad sa atraktivnim hotelima i nudi odlične uslove za turiste. Plaže su čiste, a ljubiteljima mora i kupanja je na raspolaganju bogata ponuda za kupanje, ronjenje i ribolov.

Drakulin dvorac – Rumunija

Turisti koji posjete Rumuniju, sigurno su obišli i Drakulin dvorac koji se nalazi u neposrednoj blizini Brašova u Rumuniji. To je popularna turistička atrakcija u ovoj zemlji, a njegova istorija datira iz 13. veka.

Sarande – Albanija

Sarande je jedna od najpopularnijih destinacija u Albaniji. Ona je poznata po svojoj vedroj, elegantnoj i romantičnoj auri koja je posebna za zaljubljene parove. Sarande se nalazi u idiličnom zalivu u Jonskom moru, a okruženo je netaknutom plavom vodom, peščanom plažom i šetalištima.

Niš – Srbija

Niš je kulturno, industrijsko i administrativno središte na reci Nišavi u Srbiji. Niška tvrđava, arheološko nalazište i Ćele kula su samo neke atrakcija u ili oko Niša koje treba posetiti. Niška tvrđava je važan istorijski spomenik koji se izdiže na desnoj obali reke, sa pogledom na naselja starija od dva milenijuma.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA