Kako su Fond i poslodavci riješili dugovanja? (VIDEO)

638

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od poslodavaca potražuje 280 miliona za doprinose, a za refundaciju neto plata radnika na bolovanju dužem od 30 dana duguje 42 miliona maraka. Da bi se ovo stanje riješilo, Fond i Unija udruženja poslodavaca Srpske potpisali su ugovor u saradnji.

Ugovorom je predviđeno da se dosadašnji dug plati, a za tekuću godinu obeveze izmire redovno, uz mogućnost kompenzovanja. Napredak je već ostvaren prošle godine kada su dugovanja Fonda za bolovanja u odnosu na 2016. bila manja za tri miliona.

– U narednom periodu, nekakvih deset miliona koje smo mi do kraja godine planirali da usmjerimo isključivo na privredu, koja je u stvari i najbolji platiša doprinosa i najveći izvor finansiranja. A da to bude njihov zamajac kako bi mogli da eventualno povećaju plate ili barem na vrijeme izmiruju svoje obaveze – rekao nam je Dejan Kusturić, v.d. direktora FZO RS.

– Teret Fondu i naravno i nama su neuredni poslodavci koji nisu redovno plaćali svoje obaveze i stara dugovanja iz proteklog perioda. Ako redovno svi izmirujemo svoje obaveze, Fond je onda u stanju da redovno refundira realnom sektoru bolovanju preko 30 dana – dodao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca.

Fond refundira 75 odsto neto plate radnika za vrijeme privremene nesposobnosti zbog čega realani sektor trpi opterećenje. Sljedeći problem je i zloupotreba. Tačne brojke ne postoje, a broj prijavljenih slučajeva je mali.

– Jedan broj ljudi, ne zanm koja tačno cifra ali naši članovi se žale da njihovi radnici rade negdje na crno ili u inostranstvu a ovdje se vode na bolovanju – naglašava Škrebić.

– Mi smo u 2018. godini imali samo 33 prijave od strane posldavaca da se provjere radnici, a pozivamo da to bude više. Naše kontrole mogu da izvrše opdređene provjere i tu smo evidentirali koja nisu trebala biti na bolovanju – smatra Kusturić.

Priroret, prilikom isplaćivanja, biće poslodavci iz realnog sektora jer se više od 60 odsto duga odnosi se na javni sektor ali se i u tu vide pomaci. Sve strane su saglasne da, procenat izdvajanja za zdravstvo i onaj iznos koji realni sektor plaća, bez dugova, može omogućiti normalno funkcionisanje Fonda.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA