Kako je ruski novinar prevario cijeli svijet?

891

Skoro svi svjetski mediji objavili su vijest o ubistvu ruskog novinara Arkadija Babčenka, oštrog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, a dan kasnije pojavio se živ i zdrav na pres konferenciji, na kojoj je rečeno da su njegovu smrt lažirale ukrajinske sigurnosne službe kako bi spriječile zavjeru koja je za cilj imala njegovo ubistvo.

Kijev je u utorak objavio da je Babčenko ubijen nedaleko od svog stana u prijestonici Ukrajine. Ukrajina je odmah za njegovu smrt optužila Rusiju, a iz Kremlja su poručili da je njegova smrt posljedica nesigurnog okruženja u kom rade novinari u Ukrajini.

Misteriju kako se to Babčenko onda u srijedu pojavio na televiziji brzo je pojasnio šef ukrajinske službe (SBU) Vasilij Gricak. On je pojasnio da su Babčenkovo ubistvo lažirali u pokušaju da osujete ruski plan za njegovo ubistvo, dodavši kako je operacija lažiranja Babčenkove smrti planirana puna dva mjeseca.

SBU je na Tviteru objavila da su se na operaciju lažiranja smrti ruskog novinara odlučili da bi prikupili dokaze o “terorističkim aktivnostima” ruskih službi na teritoriji Ukrajine.

Babčenko se na konferenciji za medije izvinio svojoj supruzi i svima onima koji su vjerovali da je zaista ubijen, dodavši da je apsolutna tajna bila ključna za uspjeh cijele operacije.

– Želim da se izvinim zbog onoga što ste prošli, jer sam lično pokopao puno prijatelja i kolega i znam da je mučan osjećaj sahraniti prijatelje. Želim da se izvinim i svojoj supruzi zbog pakla kroz koji je prošla u ova dva dana. Olečka, žao mi je, ali ovde nije bilo drugih opcija – rekao je Babčenko.

Na kraju se zahvalio ukrajinskim bezbjednosnim službama jer su mu, kako je rekao, spasile život.

Mnogi mediji pisali su da je Babčenko Moskvu napustio prošle godine u strahu za život, otišao da živi u Češku i Izrael i na kraju u Kijev, gdje je radio za krimsku televiziju ATR.

Babčenko je posljednjih godina intenzivno kritikovao ruske ratove u Ukrajini i Siriji, gdje se ruske snage bore na strani režima Bašara el Asada.

Pisao je o ruskom bombardovanju Sirije, a Rusiju je predstavljao kao agresora u Ukrajini, čime je u Rusiji izazvao osude provladinih političara.

Babčenko je dao doprinos ruskom opozicionom listu “Nova gazeta“. Imao je 19 godina kada se devedesetih godina sa ruskom vojskom borio u Čečeniji.

Kap koja je prelila čašu bila je, objasnio je u članku, “nepatriotska objava na Fejsbuku”. Dva mjeseca prije te objave ruski vojni teretni avion koji je prevozio svjetski poznati vojni orkestar “Aleksandrov” srušio se u Crno more na putu za Siriju.

Tamo je trebalo da posjeti rusku vojnu bazu i da zabavlja pilote koji su nekoliko mjeseci ranije učestvovali u bespoštednom bombardovanju Alepa, naveo je Index.hr.

Babcenko u objavi na Fejsbuku naveo da nije poznavao niti vrijeđao ikoga.

S obzirom na ovaj rat, kao i na ratove i okupaciju u Ukrajini i, prije toga, u Gruziji, Babčenko je izrazio svoju ravnodušnost prema poginulim članovima vojnog orkestra, što je razbjesnilo mnoge ruske nacionaliste.

– Samo sam podsjetio moje čitaoce da je Rusija neselektivno bombardovala Alep, a da nije priznala da su desetine djece umirali od njihovih bombi, a čije fotografije su obišle svijet. Takođe sam nazvao Rusiju agresorom – naveo je Babčenko.

Kako prenosi Index.hr, masovno maltretiranje i prijetnje počeli su nakon što su protiv njega istupili istaknuti ruski političari. Prvi je bio zastupnik Dume Vitalij Milonov, koji je vlasti pozvao da Babčenka i još jednu kritički nastrojenu novinarku Boženu Rijnsku, liši državljanstva, protjera i zaplijeni njihovu imovinu.

Zatim je senator Franc Kliševic takođe zatražio da se Rijnska i Babčenko kazne “prema zakonu” i obećao da će biti “reakcije”.

Nakon toga je najmoćniji ruski televizijski kanal otvoreno pozvao svoje gledaoce da pokrenu peticiju kojom bi se tražilo upravo to – njihova deportacija i oduzimanje državljanstva.

U roku od 24 časa potpisalo ju je 130 000 ljudi. Harangi se pridružio i poznati ruski tabloid Life News, koji je u saradnji s pravosuđem prijavio Babčenka za švercovanje u autobusu – iako kao ratni veteran ima doživotno pravo na besplatan javni prevoz.

Onda se na društvenim mrežama pojavila igra “Namlati ih”, u kojoj su se igrači mogli “obračunati s neprijateljima domovine svojim šakama i čizmama”.

Babčenko, koji je, naravno, bio među njima, kaže kako su pravi napadi svih vrsta na nezavisne novinare uobičajeni: od premlaćivanja bejzbol palicama, šipkama i bocama, što se dogodilo istraživačkom novinaru Grigoriju Pašku nakon što su ga novine optužile da je strani agent, do gađanja izmetom, što se dogodilo novinarki Juliji Latinjini.

Prava agonija za Babčenka počela je kad je na internet procurila njegova kućna adresa zajedno s pozivom da ga se “posjeti”. Uslijedile su, kaže, hiljade prijetnji njemu i njegovoj porodici: preko telefona, Fejsbuka i mejla.

– U ovoj se zemlji više se nisam osjećao bezbjedno – zaključio je Babčenko.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA