Izvozimo jeftino, a uvozimo skupo? (VIDEO)

1449

Prema podacima o vrijednosti izvezene i uvezene robe, reklo bi se da većina građana BiH radije koristi uvozne mliječne proizvode, pivo i vodu. U ove tri kategorije zabilježena je drastična razlika, navode u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Analizom vrijednosti uvoza i izvoza za prva tri mjeseca, ustanovljeno je da smo izvezli vodu u vrijednosti 9,9 miliona maraka, dok je vrijednost uvezene skoro 34 miliona.

– Apsurdno je da nam se dešava ovakav deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni vode. Mi smo država koja je bogata vodom i izvorima pitke vode. Naša voda je osvajala brojne nagrade na svjetskim takmičenjima, tako da sigurno odgovara kvalitetom i ne postoji razlog da se ne kupuje naša, domaća voda – rekla nam je Amila Šehić, predstavnik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Bosna i Hercegovina je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila povećanje izvoza za 11,81 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U isto vrijeme rastao je i uvoz. U prvom kvartalu 2018. vrijednost uvezene robe povećana je za 10,23 odsto. Krajnji rezultat je pokrivenost uvoza izvozom od 64 odsto.

– Pozitivni efekti povećanja izvoza nisu doprinijeli smanjenju spoljnotrgovinskog deficita usljed povećanog uvoza, te u prvom kvartalu tekuće godine deficit iznosi 1,62 milijarde KM – dodala je Belma Hasić iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvozimo jeftino, a uvozimo skupo. U najkraćem, ovako bi se mogla objasniti trenutna stuacija izvoza i uvoza u BiH. Objašnjavajući veliki deficit u kategoriji mlijeka i mliječnih proizvoda, u Komori kažu da se iz BiH izvoze proizvodi manje tržišne vrijednost, poput sterilizovanog mlijeka ili pavlake, dok se uvoze skuplji proizvodi, kao što je sir. Potrebno je, smatraju, jačati prerađivačku industriju. Drvna i metalska industrija moraju ponuditi finalne proizvode tržištu Evropske unije, poručuju iz Komore.

– Jer ovi poluproizvodi sa kojima mi izlazimo ka EU i drugim zemljama nam otežavaju i na neki način povećavaju ovaj deficit – naglašava Momir Tošić, direktor makroekonomskog sektora STK BiH.

Porast izvoza iz BiH u odnosu na isti period prethodne godine osvaren je u svim zemljama najznačajnijim partnerima u izvozu. Najviše u Crnu Goru, Srbiju , Hrvatsku, Austriju.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA