Haradinaj: Prekidamo tehnički dijalog jer je besmislen

492

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je tehnički dijalog prekinut jer Priština smatra da je on besmislen, ako prva tačka nije energetika, dok, kako kaže, Beograd i Brisel traže da se najprije razgovara o osnivanju Zajednice/Asocijacije srpskih opština.

Haradinaj je odgovarajući poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Hikmeti Bajrami, rekao da se slažu da tehnički dijalog nema smisla ako se ne poštuje energetika, preneo je RTKlive.

– Već smo stigli u ovu fazu, nažalost ne našom voljom, već neko vrijeme se ne vodi tehnički dijalog upravo zbog ove situacije, smatrali smo da je besmisleno sjedati za sto kada prva tačka nije energetika, ne odbijamo druge teme ali ova treba da bude prva, a srpska strana pomjera dnevni red, tako da prva tačka bude Asocijacija. Nažalost to misle i Evropljani – rekao je Haradinaj u tzv. kosovskom parlamentu.

On je rekao i da je Priština imala “ne tako prijatnu komunikaciju sa posrednicima u dijalogu” ali je dodao da se čeka na dalji razvoj situacije.

Haradinaj je dodao da misli da je skupština u pravu kada kaže da nema smisla baviti se drugim temama pogrešnim redoslijedom, a ne baviti se ozbiljno pitanjem energetike.

Naglasio je da su izdvojili milion evra za energetiku, ali to neće vječno trajati jer će po njemu ili biti pronađeno rješenje ili će, kako je rekao, “Kosovo djelovati jednostrano na tržištu”.

Inače, druga runda tehničog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu je prekinuta 16. januara, kada je u Kosovskoj Mitrovici ubijen srpski političar Oliver Ivanović.

Beogradski tim u tehničkom dijalogu je zbog ubistva lidera GI SDP napustila razgovore. Treća runda tehničkog dijaloga je bila zakazana za 21. mart, ali ona nije održana jer su predstavnici prištinskog tima u Brisel došli nespremni za razgovor o formiranju ZSO.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je tada da srpska delegacija odlučno zahtijeva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta ZSO.

– Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovara. Rezolutno zahtijevamo donošenje statuta ZSO u neizmijenjenoj formi, na onaj način na koji je to dogovoreno, ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte – rekao je tada Đurić.

On je ocijenio i da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im “Srbija da sve”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA