Hag odbio Mladićev zahtjev protiv ljekara

471

Sudski mehanizam u Hagu odbio je zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Ratka Mladića, da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak zbog nepoštovanja suda.

Mehanizam je konstatovao da podnesci Mladićeve odbrane kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom njegom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svjesno i namjerno ometalo pravdu.

Takođe, ocijenjeno je da u zahtjevu odbrane nisu navedeni dovoljni razlozi za uvjerenje da je neko iz osoblja u pritvoru možda postupio tako da bi to bilo nepoštovanje suda.

Mladićeva odbrana tražila je da se pokrene postupak protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice, i drugog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje Mladićevog zdravstvenog stanja.

Mladić je u pritvoru od hapšenja u Srbiji u maju 2011. godine, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu. Protiv njega je u toku drugostepeni postupak po žalbama na prvostepenu presudu, kojom ga je Haški tribunal neposredno pred zatvaranje, 22. novembra 2017. osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95. godine

Presuda Mladiću sadrži 2 541 stranu sa čak 18 211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Mladićevi branioci su ranije najavili da će se žaliti na svih 10 tačaka optužnice po kojima je Mladić osuđen, od ukupno 11, pošto je po jednoj tački oslobođen optužbi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA