Dostupna nova verzija Androida, ali ne za sve smartfone

737

Google je objavio beta verziju Androida P za 11 uređaja, uključujući Pixele, Essential Phone, Sony Xperiju XZ2, Mi Mix 2S i predstojeći OnePlus 6.

Naravno, kao kod svih beta verzija, moraćete da obratite pažnju na bagove. Nova verzija Googleovog operativnog sistema donosi dah vještačke inteligencije u menadžment baterije, gaseći neaktivne aplikacije i paleći ekran kada vam treba malo svjetlija slika.

Android P takođe uvodi kategoriju “predvidljivih aplikacija”, koja u okviru podsjetnika sada dodaje aplikacije, pokušavajući da predvidi šta biste mogli sljedeće da pokrenete.

Dvije nove zanimljive funkcije u novom Androidu su posebni dodaci za pretragu i kontekstualni meniji koji se aktiviraju u okviru operativnog sistema, bez nužnog pokretanja ili prebacivanja među aplikacijama.

Prisustvo beta verzije Androida P na nekoliko uređaja koji nisu iz Googlea ukazuje na to da Googleovo nastojanje da ubrza nadogradnju Androida ima opipljivo dejstvo. Drugim riječima, više vam nije potreban zvanični uređaj da dobijete sva važna softverska ažuriranja.

Apsolutno najvažnija potvrda za to stići će kada finalna verzija Androida P krajem 2018. postane dostupna svima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA