Doboj: Počeo 19. Teatar fest (VIDEO)

591

Predstavom “Šampioni”, produkcije “Party plan” iz Beograda, u Doboju je otvorena je 19. dobojska pozorišna smotra. Ovu kulturnu manifestaciju svečano je otvorio beogradski glumac Milan Mihailović Caci.

On je kroz kratku besjedu poručio da je glumački poziv izuzetno surov, te da je teži od vojničkog. Kaže i da je pred dobojskom publikom igrao više puta, kao i da je svaki put iz grada na tri rijeke odlazio sa sjajnim utiscima.

– Zato mi je izuzetna čast da pred vama, provjerenom odnjegovanom pozorišnom publikom Doboja, izgovorim te važne riječi, da je 19. Dobojski Teatar fest otvoren – rekao je Mihailović.

Nakon otvaranja publika je imala priliku da pogleda predstavu “Šampioni”. Radnja predstave smještena je u mali grad u Srbiji u kojem su se okupili prijatelji, kako bi proslavili veliki jubilej, dvije decenije od osvajanja šampionske titule u košarci. Koja čašica više dovela je do toga da se otkriju gorke istine o prošlosti.

– U svako mjesto gdje odemo, ljudi prepoznaju ovakve likove iz svoje okoline i taj neki smijeh je smijeh odobravanja i prepoznavanja koji je u pozorištu, ja mislim najznačajniji. Prosto nismo htjeli da uljepšavamo ono što trenutno živimo i tako i nastade ova crna komedija – rekao nam je Petar Mihailović, glumac.

Druge festivalske večeri na daskama koje život znače glumci Pozorišta Prijedor odigrali su predstavu “Sve o ženama”. Svaka od tri glumice na sceni igra po pet uloga u 16 različitih scena. Kroz pet različitih priča predstavljeni su ženski karakteri svih generacija.

– Ja se iskreno radujem kad treba tako nešto da igram. Trudila sam se da svi likovi budu različiti da jedan ima tik, jedan ima neki pokret ruke, drugi ima tik, da ih malo još više oživim i da ih još bolje dočaram publici – naglasila je glumica Mirela Predojević.

Jelena Seksan takođe nam je pojasnila način shvatanja same predstave.

– Treba jedno dvije do tri slike da prođu da bi publika shvatila šemu po kojoj je predstava rađena. Bili smo i u Srbiji i isto, tek negdje na trećoj sceni oni shvataju da predstava nije poredana hronološkim redom nego da se preskače sa slike na sliku i onda oni to povezuju – dodala je.

Sve predstave će pratiti i ocjenjivati i stručni žiri na čelu sa dekanom Akademije umjetnosti RS, Lukom Kecmanom. Istovremeno, predstave ocjenjuje i dobojska publika. Organizovati kulturnu smotru i ispuniti očekivanja publike nije nimalo lak zadatak, naglašavaju iz dobojskog Centra za kulturu.

– Negdje se nadam da ćemo našim sugrađanima narednih dana zaista omogućiti da nahrane svoju dušu i da se osjećaju kao da ne žive u nekom manjem gradu, jer smo dokazali da kultura i umjetnost nisu rezervisani samo za glavne gradove i za centre – smatra Vukosava Sofrenić, direktor Centra za kulturu i obrazovanje.

U nastavku pozorišnog festivala biće odigrane još tri predstave. Večeras će glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske igrati predstavu “Naši dani”, po tekstu Željka Stjepanovića. Dok će se sutra predstaviti glumci Narodnog pozorišta iz Tuzle sa predstavom “Siroti mali hrčki”, po tekstu Gordana Mihića i u režiji Milenka Iliktarevića. Takmičarski dio festivala zatvoriće zagrebački Teatar “Rugantino” predstavom “Za umrijet’ od smijeha”, dok će u revijalnom dijelu Slobodan Boda Ninković, Irfan Mensur i Predrag Ejdus izvesti “Hor ‘bečkih’ dečaka”.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA