“Dječiji vrtić” držao čas rukometa

1210

Rukometaši Borca su na današnji dan 1991. godine osvojili drugi najvrijedniji trofej u klupskoj istoriji.

Talentovana generacija Banjalučana, koja je zbog mladosti dobila nadimak “dječiji vrtić”, očarala je rukometnu Evropu i na koncu zasluženo podigla pehar namijenjen pobjedniku IHF kupa.

Da učenici Velimira Petkovića mogu mnogo, dalo se naslutiti nakon dvije uvodne runde, u kojima su, gotovo rutinski, otpisali belgijski Herstal i Empor iz Roštoka.

Tusem pravi test vrijednosti

Pravi test vrijednosti bio je naredni okršaj sa jakim Tusemom. Epilog bitke u Esenu nije slutio na dobro. Jer, golobradi mladići iz Gospodske ulice podlegli su pritisku, te su u Njemačkoj poraženi sa, činilo se, nedostižnih 17:24.

A da uz kvalitet imaju i karakter, “crveno-plavi” su pokazali u revanšu u “Boriku”. Bila je to triler predstava pred svodovima “hrama sporta” u kojoj je presudio jedan gol. Bio je to onaj Borčev, za 19:12, i prolazak u finale na osnovu datog broja golova u gostima.

Ta pobjeda ulila je samopouzdanje i dala krila “dječijem vrtiću” pred završnu predstavu protiv moćnog CSKA, predvođenim Talantom Dujšebajevim.

“Armejci” su bili favoriti, međutim, samo na papiru. Petkovićeva četa je u “Boriku” odigrala utakmicu sezone, održala čas rukometa i renomiranog rivala porazila sa 20:15. Sve što su Rusi uspjeli da naprave u revanšu bilo je da izbore Pirovu pobjedu 24:23.

Tako su se “crveno-plavi” iz Moskve vratili sa vrijednim peharom u čijem osvajanju su učestvovali: Zlatan Arnautović, Mustafa Torlo, Draško Prtina, Senjanin Maglajlija, Davor Perić, Andrej Golić, Aleksandar Knežević, Goran Stupar, Dragan Marković, Samir Nezirević, Ivan Čop i Božidar Jović, te već pomenuti trener Velimir Petković.

Eh, da nije bilo rata…

Mnogi stručnjaci se slažu u ocjeni da je ova ekipa mogla ponoviti podvig generacije Borca koja je 1976. pokorila Evropu. Nažalost, na prostoru bivše Jugoslavije ubrzo se razbuktao rat koji je za posljedicu imao raspad države, ali i izuzetno talentovanog tima.

– Naša generacija se rasula. No, te lijepe trenutke zauvijek ću pamtiti. Emocije odmah prorade kada ih se sjetim. Bio je to najsrećniji dan u mojoj karijeri, a vjerujem i većine mojih saigrača. Bili smo klinci sa trofejom u rukama. Imali smo mladu, ali odličnu ekipu. Disali smo kao jedan. Malo je timova koji su sa tako mladom generacijom napravile sličan podvig. A naša je bila evropsko i svjetsko iznenađenje – izjavio je član trofejne generacije Dragan Marković, a prenio klupski sajt.

Nažalost, pehar IHF kupa, kao ni trofej osvojen 1976. godine, danas ne krase klupske vitrine Borca. Zašto je to tako, pročitajte u temi SrpskaCafea.

D. Marić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA