Crna Gora, zemlja magije i kontrasta (FOTO)

1055

Proljeće, kažu, nije baš vrijeme da se posjeti Crna Gora. Mi smo dokazali suprotno i to uz malu pomoć prijatelja. Doduše, nismo uspjeli da vidimo sve, ali opet dovoljno da nas ova zemlja kontrasta šarmira da se vratimo opet.

Nije “Montenegro” samo samo ljetovanje. Ima nešto u vazduhu, netaknutoj prirodi, luksuznim marinama, starim tvrđavama, pričama, svjetlima, kamenu, moru i … visinama, Da, upravo visinama. Tačnije nadmorskoj visini od 1000 metara gdje se smjestilo selo Brezna četiri kilometra od državnog puta koji povezuje Podgoricu i Sarajevo. Možda i ne djeluje u prvi mah kao destinacija za odmor i uživanje, ali ako tome dodamo da je u pitanju mjesto sa najvećom količinom kiseonika u Evropi, sve dobija drugačiji ton. Upravo tu se ugnijezdilo prvo crnogorsko etno selo Montenegro u kojem su skrivena neka prošla vremena.

Stari kredenac, gramofon, “smederevac”, ploče zvijezda bivše nam države, radio, domaća kuhinja… i sjećanja.

– Od mještana kupujemo hranu, sir, mlijeko, kajmak, meso, krompir. Podrum ispod restorana smo opremili u staro ruho i on podsjeća na neka davna vremena – priča nam Radonja Blagojević, vlasnik etno sela.

Gosti sela, dodaje, mogu na sve strane, a ne zna se koja je strana ljepša i bogatija. Rafting Tarom, džip safari durmitorskim „prstenom“, vožnja Pivskim jezerom, spust do kanjona Komarnice…

– Na koju god stranu da okrenete, nećete zažaliti. Izlet do vodopada i izvora Bijela, planinarska tura na Mali i Veliki Zurin, obilazak jezera Stabanjsko, obilazak kanjona Mrtvice, izleti do Kapetanovog, Manitog i Trnovačkog jezera. Sve vam je dostupno – priča domaćin.

Selo je otvoreno 2006. godine, ima 28 koliba, tri apartmana, saunu i jednu salu za jogu.
I sve to od crnogorskog kamena i hrastovine.

Oko stotinu kilometara dalje, totalni kontrast. More, luksuzna marina, hotel “Regent” sa pet zvjezdica, raskošni apartmani i jedan od najljepših bazena svijeta. Sve ovo nalazi se nadomak Tivta, u okviru luksuznog odmarališta Porto Montenegro.

Ova rezidencijalna marina izgrađena je na mjestu nekadašnjeg Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda “Sava Kovačević”. U proteklih deset godina, koliko postoji ovaj kompleks, u rezidencijalnu i marinsku infrastrukturu do sada je uloženo preko pola milijarde evra.

Cijene smještaja u apartmanima ovog kompleksa je od 300 do 3 000 evra po danu. Ukoliko se ipak odlučite da kupite neki od apartmana, to će vas koštati od šest do 13 000 hiljada evra po kvadratu. Među rezidencije se smjestio i jedan od najljepših bazena svijeta imena “Infinity”. U planetarnih top 10 ga je smjestio časopis “Robb Report”.

Da tu nije kraj luksuzu govori i podatak da marina sada ima 250 vezova, a u planu je izgradnja još 160.

– S ponosom mogu da kažem da smo ove godine proglašeni za najbolju marinu od strane Globalne jahting asocijacije – naglašava Kristina Škanata, PR koordinator Porto Montenegro.

Za one znatiželjne, cijena veza za jahtu na godišnjem nivou ovdje iznosi 162 000 evra, dok je dnevni vez od 25 do 880 evra.

Želite li da ostanete u raskoši i nadomak Tivta, preporučujemo još jednu zanimljivu lokaciju, Luštica Bay.

– Ovaj turistički grad je najveći investicioni projekat Crne Gore – priča Dragana Bećirović, portparol kompleksa.

Riječ o jednom od najvećih projekata ovom dijelu Evrope, vrijednom 1,1 milijardu evra, u okviru kojeg se gradi turistički grad. Bećirovićeva je rekla da je u ovaj projekat do sada uloženo nešto više od 150 miliona evra, te da je riječ i o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata s obzirom na vrijednost infrastrukture od oko 90 miliona evra, koja će biti izgrađena.

– Gradimo oko 30 kilometara saobraćajnica, četiri trafo stanice, postrojenja za tretman otpadnih voda, telekomunikacionu infrastrukturu… Projekat obuhvata sedam miliona metara kvadratnih, od čega će se pod ciglom i malterom naći oko 10 odsto, a ostalo će biti sportski tereni, staze za šetanje, netaknuta priroda i golf teren – objasnila je Bećirovićeva.

Novo turističko naselje nudi mogućnost kratkotrajnog ili stalnog života za oko 3 500 stanovnika. Bećirovićeva je rekla da bi megaprojekat trebalo da bude završen za 20 godine.

Da bi odmorili od silnih vrtoglavih cifri slobodno se uputite u Bar, grad na dvije čarobne obale. Jednu zapljuskuje voda Jadranskog mora, a drugu talasi Skadarskog jezera. Jedna je ljeti puna mladih koji vole provod, a druga onih koji vole mir i tišinu netaknute prirode.

Tim riječima turistički vodič, Sanja Mitrović, počinje priču o ovom čarobnom gradu. Česte smjene raznih osvajača i vladara na ovim prostorima ostavljale su svoj pečat.

Stari grad Bar se nalazi nekoliko kilometara od obale, u planini. Danas je u ruševinama, a zbog nepristupačnog terena do sada je istraženo tek 30 odsto ovog
kompleksa u kojem se nalaze i crkve i džamije.

– Barani vijekovima žive u miru i na to su veoma ponosni. Vjera i nacija su kod njih poništeni. To je njihova svetinja, poput starog grada ili stare masline – istakla je Mitrović za Srpskacafe.

Maslina stara preko 2 240 godina, prava je atrakcija i ponos svih Barana. Starost stabla potvrđena je na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Istanbulu 2015. godine. To je svrstava među tri najstarija stabla u Evropi. Za ovu maslinu je vezana i jedna zanimljiva priča.

– Legenda kaže da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica, na kojima bi dolazilo do njihovog pomirenja, pa se i mjesto na kome se nalazi zove Mirovica. Upravo zato postoji vjerovanje da ova maslina donosi sreću. Sve što trebate je zamisliti želju i obići oko nje tri puta – priča Mitrovićeva.

Preko 30 spomenika kulture smješteno je na teritoriji ovog grada, ali i jedna zanimljiva moderna skulptura – Nulta tačka.

– Ona pokazuje pravac i udaljenost raznih svjetskih atrakcija upravo od tog mjesta. Na 30 segmenata ispisane su udaljenosti od Bara do Ostroga, Akropolja, Kopakabane, Gračanice, Meke, Jerusalima itd. Trudili smo se da na poseban način damo još jednu nijansu turističkog značaja Bara – rekla je za naš portal Neda Ivanović, direktorka Turističke organizacije Bar.

Ako pođete samo 30 kilometara južnije, sigurno stižete u totalno drugačiji “štimung”, u Ulcinj. Veliku većinu stanovnika čine Albanci. Prodavnice, diskonti i restorani su uglavnom na albanskom jeziku. Već 25 vijekova u toj čudnoj “posudi”, koja sliči nasukanom brodu buja život, smjenjuju se civlizacije od kojih je svaka ostavila i danas vidljiv trag.

– U Ulcinj ne može da se dođe na dva sata. Ne može da se dođe samo na ručak. Treba da se dođe dva dana, da sve sve obiđe, da se sve vidi – tvrdi Muharem Bećović iz Turističke organizacije Ulcinja.

Ponosni su oni, kaže, na 15 km dugačku plažu i na Adu Bojanu, na rijetke ptice i borovu šumu, dobro vino i masline, ali i na svoju tvrđavu Šasa u blizini Šaskog jezera.

Od svega nabrojanog rekao bi čovjek da smo zaboravili Budvanski provod, Kotorske priče, zavodljivost Herceg Novog, Perastovu Gospu od Škrpjela… Taman posla. Neka putovanja treba ostaviti za kasnije ili na kraju krajeva, sam otkriti nešto novo u ovoj zemlji kontrasta od ljutog krša do prekrasnog mora.

Danka Baškot

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA