Češkoj trebaju radnici, a plate rastu!

552

Češka ima najnižu nezaposlenost među zemljama EU i manjak radne snage tjera poslodavce na povećanja plata i bonusa radnicima.

Kako kaže Džozef Stredula, šef krovnog sindikata, taj trend će se nastaviti i u sljedećim godinama, s obzirom na to da su plate još uvijek značajno manje nego u zemljama zapadne Evrope.

– U srednjem roku, u sljedeće tri, četiri godine, možemo da očekujemo realni rast plata od tri do pet odsto godišnje – kaže Stredula.

Nakon perioda sa slabim rastom plata, one su u posljednjem kvartalu prošle godine porasle u prosjeku osam odsto, na 31 646 kruna (oko 1 200 evra). Rast plata, naravno, uticaće na povećanje životnog standarda, a Češka je već sada po životnom standardu prestigla neke “stare” članice EU poput Grčke i Portugala.

Na primjer, manjak vozača prisilio je Prag na smanjenje usluge javnog prevoza početkom ove godine. U Brnu, drugom najvećem gradu Češke, vozači autobusa i tramvaja dobili su bonuse u visini tromjesečne plate, dok je proizvođač automobila Škoda prošlog mjeseca pristao na povećanje plata radnicima od čak 20 odsto.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA