BHRT će prenositi SP u fudbalu 2018!

25216

Ko što je bilo i za pretpostaviti, BH televizija jedina će u BiH prenositi utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu koje počinje za tačno mjesec dana, tačnije 14. juna 2018. godine!

To znači da će, za razliku od Eurobasketa (EP u košarci), gledaoci u BiH moći da prate najgledaniji sportski (i ne samo sportski) spektakl godine.

Za TV prava BHRT je, Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) i Svjetskoj fudbalskoj asocijaciji (FIFA), trebao uplatiti iznos od ukupno dva miliona i 330 hiljada KM, i do sada je uplatio milion i 330 hiljada KM, a od Savjeta ministara BiH zatražena je finasijska pomoć u iznosu od milion KM. Imajući u vidu važnost samog događaja, koji će sigurno pratiti sve zemlje svijeta, nema sumnje da će Savjet ministara izaći u susret BHT-u i građanima BiH i obezbjediti tražena sredstva.

BHRT je u dva navrata pokušao da proda sublicencirana prava na prenose (18 ekskluzivnih i 46 neekskluzivnih prenosa) i podijeli trošak oko kupovine prava, ali bezuspješno. Obzirom da nije bilo zainteresovanih, BHRT traži pomoć države.

Podsjećamo, u Zakonu o Javnom RTV servisu BiH iz 2005. godine, član 10, stoji da je “radi ostvarivanja interesa cjelokupnog stanovništva Bosne i Hercegovine, BHRT dužan da obezbijedi pokrivanje najvažnijih kulturnih, sportskih, zabavnih i drugih događaja koji se održavaju u zemlji i svijetu, kao i da emiteri, čiji programi nisu dostupni cjelokupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na dobijanje eksluzivnih prava za svjetska i evropska prvenstva u fudbalu, košarci, rukometu i drugim sportovima”.

Država BiH, za prošli Eurobasket, na žalost, nije zaštitila prava svojih građana prema navedenom Zakonu, te je utakmice EP u košarci 2017.godine, mogao gledati samo dio stanovništva Bosne i Hercegovine.

Ove godine to, nadamo se, neće i ne može biti slučaj!

Po običaju, najviše učesnika dolazi iz Evrope, 14 (računajući i domaćina Rusiju). Južna Amerika, Afrika i Azija daju po pet predstavnika, a Sjeverna, Centralna Amerika i Karibi tri.

U Rusiji ćemo gledati dva debitanta, Island i Panamu, a najveće je iznenađenje sigurno izostanak četvorostrukog svjetskog prvaka Italije.

Ostalih sedam osvajača “Boginje” biće tu: Brazil (5), Njemačka (4), Argentina (2), Urugvaj (2), Francuska (1), Engleska (1) i Španija (1).
Reprezentacija Srbije je u grupi E sa Brazilom, Švajcarskom I Kostarikom.

Grupa A: Rusija, Saudijska Arabija, Egipat, Urugvaj
Grupa B: Portugal, Španija, Maroko, Iran
Grupa C: Francuska, Australija, Peru, Danska
Grupa D: Argentina, Island, Hrvatska, Nigerija
Grupa F: Njemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja
Grupa G: Belgija, Panama, Tunis, Engleska
Grupa H: Poljska, Senegal, Kolumbija, Japan

Redakcija SrpskaCafe

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA