Banjalučka Skupština: O Laušu, “Čajavecu”, Centru za socijalni rad…

692

Skupština grada Banjaluka je danas donijela niz odluka iz oblasti prostornog planiranja. Najviše pažnje privukli su regulacioni plan za saobraćajno čvorište na Laušu, te nacrt regulacionog plana kojim bio uređen prostor gdje se nekada nalazila fabrika “Čajavec”.

Prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, na Laušu, tačnije kod restorana “Sirano”, planirana je gradnja kružnog toka, te objekta u kojem će biti smještena MZ Lauš i policijska stanica.

– Nadamo se da će Grad veoma brzo, zajedno sa preduzećem “Putevi RS”, ući u izgradnju kružnog toka na toj lokaciji, te objekta mjesne zajednice i policijske stanice. Sredstva su obezbijeđena i prvo ćemo raspisati tender za objekat mjesne zajednice i policijske stanice, jer taj posao vodi Grad, dok će tender za kružni tok provesti Putevi RS – kazao je gradonačelnik.

Govoreći o prostoru na kojem se nekada nalazila fabrika “Čajavec”, Radojičić je naglasio da ta zona, još od predratnog vremena, nije bila obuhvaćena regulacionim planom i da je nakon toga uslijedilo niz problematičnih koraka, od privatizacije, parcelacije koja se nije mogla obaviti bez regulacionog plana, pa do subjekata koji djeluju u tom prostoru. On je upozorio, da ukoliko i ovaj pokušaj izrade regulacionog plana propadne, možemo doći u situaciju koja je loša po one koji posluju na tom prostoru, jer već sad imamo situaciju da unutar tog prostora imamo saobraćajnice koje nisu gradske.

– Mi pokušavamo, od prošle godine, da to područje uredimo regulacionim planom, da sa vlasnicima i investitorima napravimo dogovor, i za sada nismo uspjeli. Danas ovdje imamo ponovljeni nacrt regulacionog plana i imaćemo još dva-tri mjeseca da usaglasimo prijedlog regulacionog plana. Ako bi regulacioni plan propao, ta zona bi mogla da radi samo pod ogradom, jer oni koji se nalaze unutra mogu se naći u problemu da više ne mogu funkcionisati. I ovaj put mogu samo pozvati one koji su na različite načine došli do imovine u krugu “Čajavca” da postignemo racionalan dogovor kako bismo mogli riješiti regulacioni plan. Ukoliko se to ne desi, onda bi se sami vlasnici i oni koji od njih iznajmljuju imovinu mogli naći u problemu da ne mogu da rade – naveo je gradonalčnik Iu izjavi novinarima i naglasio da grad neće kupovati saobraćajnice od bilo koga ko je privatizovao imovinu na tom prostoru, a nije imao pravo na to.

Gradski parlament je danas usvojio i prijedlog o visini sredstava za đačke i studentske stipendije, koji iznosi 1,6 miliona KM, zatim program razvoja socijalne zaštite za period 2018-2020. godina, akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu, te program rada zimske službe za narednu zimsku sezonu.

Na dnevnom redu je bio i set kadrovskih pitanja, gdje je Irena Joldžić imenovana za direktora Centra za socijalni rad Banja Luka, a imenovan je i Upravni odbor JU SC Borik.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić, upozorio je da postoji problem sa skupštinskom salom i opremom. Prema njegovim riječima, sala i oprema namješteni su 2001. godine i juče je došlo do pada kompletnog sistema.

– Imali smo i diksusiju u vezi sa planiranjem sredstva za digitalizaciju Skupštine. Moj stav je da bi trebalo da tražimo novac preko projekata i već smo aplicirali kod jedne strane organizacije i riječ je o projektu upravo za digitalizaciju Skupštine grada. Govorilo se o kompletnom opremanju sale, ali mislim da za tim nema potrebe. Sasvim je dovoljno da se pozabavimo samo tehnologijom, konkretno novim softverom, mikrofonima i eventualno uvođenjem tablet računara da bi komunkacija sa odbornicima bila bolja i brža – zaključio je Talić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA