Istočno Sarajevo: Otvorena izložba italijanskog stripa (VIDEO)

1543

Izložba italijanskog stripa otvorena je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Crteži iz stripa Alan Ford privukli su brojne poštovaoce ove umjetnosti.

Pomenuti strip, osim Italije, gdje je i nastao, izuzetnu popularnost imao je u bivšoj Jugoslaviji. Jedna od interesantnih činjenica je da se autori stripa Alan Ford nikada nisu sreli. Jedan je crtao likove, drugi pisao tekst.

– Mislim da je oko četiri decenije trajalo pisanje tih stripova. Oni su na neki način obilježili dekadu štampanog stripa, prije digitalizacije – smatra Sanjin Fetahagić.

Svijet Alana Forda finom satirom opisuje istoriju italijanskog društva od kraja 60-tih godina do danas, a ovaj strip je postigao izuzetan uspjeh i kod nas, gdje je godinama prevođen. Iz ambasade Italije u BiH poručuju da su i kroz ovu izložbu vidljive bliske veze dvije države.

– Milioni mladih, kako u Italiji, tako i u bivšoj Jugoslaviji, rasli su uz Alan Ford.- To je jedan dio kulture koji nam može pomoći da idemo dalje zajedno i u EU id a ponovo zajedno rastemo – rekao je Nikola Minasi, ambassador Italije u BiH.

– Moram da kažem da je veoma bitno da imamo ovakvu izložbu u KC. Bitno je zbog ljudi koji su nekada svoje djetinjstvo provodili uz stripove… Bio to Alan Ford ili Zagor, Blek, Komandant Mark, Kapetan Miki i svi ti janaci jer je ovo vjerovatno vrijeme u kome je rasla generacija od 1970 do 1990 – dodao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Izložbu italijanskog stripa u KC Istočno Novo Sarajevo možete pogledati do 8. juna, kada se seli u Pale. U sportsko-poslovnom centru “Peki”, biće postavljena do kraja juna.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA