Večernji list: Princ Hari potomak hrvatskog plemića!

1078

Britanski princ Hari potomak je hrvatsko-mađarskog državnika i vojskovođe iz 16. veka Nikole Šubića Zrinskog, piše zagrebački Večernji list.

Iako Hrvatska nikada nije bila dio britanske imperije, kraljevska porodica ima čitav niz kulturnih, gastronomskih, turističkih, ali i porodičnih veza sa Hrvatskom, piše Večernji.

Jedna od najpoznatijih veza je to što se na britanskom dvoru decenijama toči vino traminac iz Iločkih podruma, koje se pilo i prilikom krunisanja kraljice Elizabete II 1952. godine, kao i na jučerašnjem kraljevskom vjenčanju princa Harija i američke glumice Megan Merkl.

Tako je Čarls, navodi list, zaključio da mu je slavonska šljivovica malo prejaka, dok je Kamila uživala u likeru od oraha.

Osim događaja novijeg datuma, manje je poznato da britanska kraljevska porodica ima i nešto hrvatske krvi u svojim venama.

Prema Večernjem, svi članovi kraljevske porodice su potomci Nikole Šubića Zrinskog, što je prije nekoliko godina utvrdio i hrvatski istoričar Goran Mladineo. On je ustanovio da je kraljica Marija (engl. Mary of Teck), supruga kralja Džordža V i baka sadašnje britanske kraljice, potomak niza mađarskih plemićkih porodica.

Tragom istorijske činjenice da su se hrvatske plemićke porodice rodbinski skoro isključivo povezivale sa Mađarima, Mladineo je, na sopstveno iznenađenje, prilično brzo i lako ustanovio da današnja britanska kraljevska porodica među direktnim precima zaista ima hrvatskog plemića Nikolu Šubića Zrinskog, piše list.

– To znači da preko njega vuku i porijeklo od čitavog niza važnih hrvatskih istorijskih ličnosti iz porodica Zrinski i Frankopan, kao i srednjovekovnih Šubića – rekao je Mladineo u ranijoj izjavi za Večernji list.

Prema njegovim istraživanjima, kraljicu Elizabetu II i Nikolu Šubića Zrinskog spaja 13 generacija uglavnom mađarskih plemićkih porodica. Njegova kćerka Ana udala se za mađarskog plemića Ferenca Turza, čiji se sin 1866. godine oženio sestričnom kraljice Viktorije.
Njihova kćerka Meri postala je supruga kralja Džordža V, koji je Velikom Britanijom vladao od 1910. do 1936. godine. Meri i Džordž su roditelji kralja Džordž VI, oca sadašnje britanske kraljce Elizabete, piše Večernji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA