Zurof: Nema tolerancije za ustaše

598

Nema tolerancije za ustaše, jasno i glasno je poručio Efraim Zurof, direktor Centra “Simon Vizental”.

– Ante Pavelić je jedan od najvećih masovnih ubica u Drugom svjetskom ratu. Svaka izjava poput one koju je dao vladin Savjet za suočavanje sa prošlošću koja može da ostavi utisak da su “ustaše možda učinile neke loše stvari, ali da nisu toliko loši, da su oni i junaci, patriote i da bi trebalo slijediti njihov primer, potpuni je apsurd – upozorio je Zurof u izjavi za riječki Novi list.

On je to rekao tokom nedavnog boravka u Zagrebu, gdje je promovisana njegova knjiga “Operacija posljednja prilika – potjera za nacističkim zločincima”, koja je objavljena i na hrvatskom prevodu.

Zurof, inače, dvadesetak godina dolazi u Hrvatsku i prati šta se u toj državi zbiva i dok ga jedni smatraju borbenim lovcem na zločince, posebno iz Holokausta, za druge je “crvena krpa” upravo zbog insistiranja na progonu ustaških zločinaca i osude neoustaških manifestacija.

Upitan da komentariše to što predstavnici jevrejske zajednice u Hrvatskoj najavljuju da ni ove godine, treći put zaredom, neće učestovati na komemoraciji u Jasenovcu, direktor izraelskog centra i čuveni “lovac” na naciste kaže da se slaže sa njima.

– Oni su sto odsto u pravu i treba i dalje tako da rade sve dok osjećaju da se vlada ne bori zadovoljavajuće protiv ustašonostalgije i dok su njene reakcije neodređene – naveo je Zurof.

Komentarišući izvještaj koj je vladi podnijelo Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, Zurof kaže da je to kao da se jedan kolač želi pojesti dva puta – učiniti nešto i nešto što je suprotno tome.

– Kada se suočavate s takvim pojavama, onda se suočavate s njima vrlo jasno, nedvosmisleno, ne ostavlja se nikakav prostor za dilemu šta o tome mislite. Poruka mora biti jasna: nema tolerancije za ustaše, nema tolerancije za te masovne ubice. Ante Pavelić je jedan od najvećih masovnih ubica u Drugom svjetskom ratu, on nije junak i nije ponosno pobjegao u Argentinu da bi ostao lojalan domovini… Svaka takva izjava Vijeća može ostaviti utisak da su ustaše možda učinile neke loše stvari, ali da nisu toliko loši. To je potpuno apsurdno – istakao je Zurof.

Prema njegovim riječima, dva su načina suočavanja s problemom.

– Jedan je s vrha, dolazi od vlasti, a drugi je obrazovanjem što je dugotrajnije, ali je dublje i efikasnije. Ali, treba koristiti oba načina i to zajedno. Ako predsjednica Hrvatske pozira s ustaškom zastavom u Kanadi, šta bismo mi trebali o tome da mislimo. Šta će prosječna osoba u Splitu, Zadru, Zagrebu misliti o toj ustaškoj zastavi ako predsjednica pozira pored nje? “Pa, ako se ona slika s ustaškom zastavom, mora da je to u redu, biće da su oni junaci, patriote”, tumačiće ljudi – kaže Zurof.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA