Zapošljavaju samo muškarce, a žene ako su lijepe i vitke

483

Velike kineske kompanije, ali i javni sektor, pri oglasima za zapošljavanje diskriminišu žene, tražeći muškarce ili izrazito vitke i lijepe ženske osobe, tvrdi “Hjuman rajts voč”.

Kompanije poput “Alibabe”, zvijezde internet trgovine, često objavljuju oglase za zapošljavanje sa napomenom – “Samo muškarci”.

U izvještaju naslovljenom “Pozivaju se samo muškarci da podnesu ponude: diskriminacije po polu u konkursima za zapošljavanje u Kini” organizacija “Hjuman rajts voč” upozorava da je takva praksa uočljiva i u privatnom i javnom sektoru.

Osim većinskih radnih oglasa u kojima se preferiraju muškarci, u Kini se objavljuju i oglasi za dame, ali se traži da budu “dopadljive”.

Takva diskriminacija je ilegalna, ali se rijetko kažnjava.

Kompanije “Alibaba”, “Tencent” ili “Bajdu” objavljivale su oglase u kojima jasno propagiraju muške kandidate.

“Alibaba” je, osim toga, optužena da koristi fizički izgled radnica u kampanjama za zapošljavanje, jer ih predstavlja kao “ljepotice” ili “boginje”.

Kompanija je reagovala na ovaj izvještaj izjavom da sprovodi politiku jednakosti pri zapošljavanju, te da žene čine 47 odsto zaposlenih, a trećina je na rukovodećim mjestima.

Ipak, “Alibaba” najavljuje da će “pomnije razmotriti svoje oglase za zapošljavanje”.

Ni u javnom sektoru stvari nisu bolje, tvrdi “Hjuman rajts voč”.

Svaki peti oglas za zapošljavanje u 2018. godine nosio je odredbu “samo muškarci” ili “prednost muškarcima”.

Tako se u oglasima za zapošljavanje mašinovođa traži od žena da budu “vitke”, “lijepe” i “prate modu”.

Izvještaj se zasniva na analizi više od 36 000 konkursa za radna mjesta, objavljenih između 2013. i 2018. godine u Kini.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA