Vode Srpske: Nivo zagađenja Spreče za sada nije kritičan!

870

Procjena stručnih službi je da nivo zagađenja rijeke Spreče, koje je nastalo usljed izlivanja taloga otpadnih voda u Lukavcu u Federaciji BiH, još nije kritičan i nema potrebe za stvaranjem panike, kažu u Јavnoj ustanovi “Vode Srpske”.

Iz ove ustanove ističu da je koncentracija pe-ha (pH) vrijednosti vode iz rijeke Spreče i dalje u granicama dozvoljenog i da se kreće oko minus osam, dok je samo zagađenje vidljivo kao bijela suspenzija sa povećanim sadržajem hlorida i sulfata.

– Nadležne stručne službe Јavne ustanove “Vode Srpske” nastaviće da prate stanje kvaliteta vode u vodotoku rijeke Spreče na području Republike Srpske, a o daljim koracima u okviru nadležnosti ove ustanove javnost će biti blagovremeno obaviještena – rečeno je u “Vodama Srpske”.

Iz ove ustanove navode da su odmah po prijemu informacije o isticanju određene količine hemijskih materija u rijeku Spreču na području FBiH stupili u kontakt sa vodnim inspektorom Republike Srpske, Republičkom upravom civilne zaštite i MUP-om Srpske, kako bi se blagovremeno preduzeli odgovarajuće mjere.

Ekološka katastrofa: Bijela tečnost ugrozila rijeku Spreču (VIDEO)

U “Vodama Srpske” ističu da je uzbuna pokrenuta i u sistemu Savske i Dunavske komisije kako bi bile upozorene i susjedne zemlje – Hrvatska i Srbija.

Zagađenje je dospjelo i na teritoriju Republike Srpske pa je, kažu, Civilna zaštita upozorila lokalno stanovništvo i kompanije koje upravljaju vodovodnim sistemima da se pojača nadzor i kontrolna mjerenja kvaliteta vode.

Republički vodni inspektor je u kontaktu sa kolegama iz FBiH, a “Vode Srpske” su uspostavile kontakt sa kolegama iz Agencije za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva koja prati situaciju na području FBiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA