Vaskrs – Uskrs s ljubavlju: Raznolikost običaja kao bogatstvo (VIDEO)

1230

Na Malom gradskom trgu u Prijedoru održana je svehrišćanska manifestacija pod nazivom “Vaskrs – Uskrs s ljubavlju”. Tako su Prijedorčani svih vjera i nacija na jednom mjestu proslavili Vaskrs, odnosno Uskrs.

Pravoslavci i katolici predstavili su svoje vaskršnje, odnosno uskršnje običaje. Ovim su, zapravo, pokazali na različitost nije nikakva prepreka za druženje i međusobno poštovanje.

– Svima nama koji živimo ovdje, potreban nam je mir i suživot. A, pogotovo u ovo današnje vrijeme – rekao nam je protojerej stavrofor Ranko Maletić.

– Imamo priliku vidjeti i običaje vezane za ovaj dan, jaja kao simbol života. Hvala Bogu da imamo ovakvih događaja – dodao je Marko Vidović, župnik.

Specijalni gost manifestacije bio je Husein efendija Velić. Kako kaže, bogatstvo jednog naroda je u tome da njeguje svoje i poštuje tuđe običaje. Zato je i došao da ispoštuje svoje sugrađane drugih vjeroispovijesti, a oni će njemu uzvratiti istom mjerom.

– Na poziv organizatora, odazvao sam se da bi poslali poruku mira, suživota i tolerancije. Ovim se zahvaljujem i svojim kolegama, koji su dolazili kod nas na bajramski prijem – izjavio je Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prijedor.

Poruke mira posao je i prvi čovjek grada. Milenko Đaković još jednom je ponovio da je Prijedor grad suživota i međunacionalne tolerancije.

– Prijedor nastoji svoju budućnost graditi živjeći zajedno i jedini način kako se to može jeste dobrim odnosima svih građana. Zbog toga mogu reći da grad Prijedor slovi za miran grad – smatra Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Organizatori tvrde da je ova manifestacija jedinstvena na Balkanu, a i šire. Njen cilj jeste da ukaže na bogatstvo različitosti.

– Šalje poruku šta su to prave ljudske vrijednosti. Veoma važna poruka je da treba i da možemo da živimo zajedno, jedni pored drugih i jedni sa drugima, bez obzira koje smo vjere, nacionalnosti ili kako izgledamo – naglasio je Zoran Sovilj, direktor IPC “Kozarski vjesnik”, Prijedor.

Ovo je druga godina kako se u Prijedoru održava manifestacija “Vaskrs – Uskrs s ljubavlju”. Upotpunila ju je izložba šarenih jaja, peretaka i narodnih rukotvorina, kao i nastup kulturno – umjetničkih društava i izvornih grupa. Nije izostala ni tucijada, bez koje proslava ovog praznika ne može proći.

Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA